Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zdravý zoubek upozorňuje na prevenci zubního kazu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 03. 2023 10:23
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Světový den ústního zdraví připadá každoročně na 20. březen a je ve znamení osvěty na téma zásad ústní hygieny. V České republice se v rámci tohoto dne konají rozličné akce se zaměřením na orální zdraví.

„Péče o chrup je důležitá a není radno ji podceňovat; nejčastějším onemocněním chrupu je zubní kaz, který se vyskytuje zhruba u tří milionů obyvatel republiky ročně. Proto je třeba začít s prevencí už u dětí v raném věku a šířit ji dál mezi rodiče, prarodiče i budoucí rodiče,“ uvedl Vladimír Richter, krajský radní pro resort zdravotnictví.

Světový den ústního zdraví podporuje Liberecký kraj prostřednictvím projektu Zdravý zoubek. Jde v něm právě o prevenci zubního kazu u dětí v předškolním věku. Koná se v rámci koncepce Zdravotní politika Libereckého kraje – program dlouhodobého zlepšování zdraví obyvatel kraje, který dbá i na zdraví ústní dutiny.

O zdravém chrupu dětí a mládeže rozhoduje účinnost primárně preventivních opatření, kterých se dětem dostává především v rodinách a dále pak v předškolních a stomatologických zařízeních. Účelem projektu Zdravý zoubek je pozitivně ovlivnit zdravý vývoj zubů u dětí v mateřských školách a snížit tak jejich kazivost. Kromě rodičů a pedagogů se na osvětě podílejí i studentky Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Liberec.

Projekt započal v březnu v Mateřské škole KNofLík v Klášterní ulici v Liberci. Školící část potrvá do konce dubna, načež bude mezi dětmi následovat dlouhodobé utužování získaných vědomostí a dovedností.

Neméně významným příspěvkem ke Světovému dni ústního zdraví je rozšíření ordinačních hodin zubní pohotovostní služby v Krajské nemocnici Liberec. O sobotách se provozní doba rozšířila  na odpoledne od 13 do 17 hodin. V neděli a svátek zůstává doba nezměněná – od 8 do13 hodin. K pohotovostním službám lze nalézt více informací na odkazu https://zdravotnictvi.kraj-lbc.cz/page830/pohotovostni-sluzby-v-oboru-zubni-lekarstvi.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky