Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ze slávy zbyly ruiny. Výstava mapuje historii továrny na ohýbaný nábytek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 01. 2024 16:30
  • Kultura

Sdílet článek

První výstavní akci v sezoně 2024 ohlásilo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Je jí expozice nazvaná Fischel – lesk a bída. Jejím tématem je existence mimoňské továrny na ohýbaný nábytek, která byla založena pod jménem Fischel, po válce byla začleněna do národního podniku Ton a v posledních letech existovala pod obchodní značkou Falcon.

 „Ohýbaný nábytek patří dodnes k žádaným a také drahým kusům krásného nábytku. Bylo by pochopitelné skvělé, kdyby v kraji zůstala tato výroba zachována, ale po válce bylo znárodněno či zaniklo mnoho firem. Výstava nám jednu z nich připomíná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z kdysi slavné továrny nezůstala dodnes na místě jediná cihla. Ještě před demolicí objektů se na místo několikrát vydal archivář Michal Rádl, který doslova ze země sbíral vzácná archivní svědectví o kdysi úspěšné firmě, která vyvážela své výrobky do celého světa. „Tyto zachráněné archiválie tvoří osu výstavy, která je ovšem doplněna i o trojrozměrné exponáty ze sbírek muzea,“ doplňuje historik Tomáš Cidlina.

Výstava, která je společným projektem Státního okresního archívu v České Lípě a Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, se koná v Síni Josefa Maštálka v hlavní budově muzea. Potrvá od 12. ledna do 10. března.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky