Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zelené stezky k rozvoji venkovských komunit

Futerová Linda

  • 15. 04. 2004 00:00

Sdílet článek

[id:1806|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Liberecký kraj, resort životního prostředí a zemědělství, připravil ve spolupráci se Společností pro Jizerské hory o.p.s. seminář na téma „Zelené stezky k rozvoji venkovských komunit“. Akce se konala symbolicky na Zelený čtvrtek dne 8. dubna 2004 v Centru duchovní obnovy v Hejnicích. Na semináři přednášeli lektoři z různých koutů České republiky, z míst kde se úspěšně daří budovat zelené stezky a rozvíjet přidružené místní aktivity přispívající k rozvoji šetrné turistiky a rozvoji venkovských oblastí. 

V úvodu semináře vystoupil zástupce brněnské Nadace Partnerství Ing. Juraj Flámik, národní koordinátor programu Zelené stezky Greenways, který účastníky seznámil s obecnými zásadami programu, zaměřeného tak, aby přinášel užitek životnímu prostředí, přispíval ke zlepšení kvality života místních obyvatel a současně rozšiřoval příležitosti pro rozvoj místního podnikání. Jednotlivé projekty tak umožňují nejen chránit a zpřístupnit přírodu a památky, ale jsou i výzvou k lepší spolupráci. Prezentoval úspěšně fungující stezky BRNO – VÍDEŇ, Moravské vinařské stezky či tzv. Moravskou vodní stezku. Z jeho prezentace jasně vyplynulo, že zelená stezka je víc než pouhá stezka, ale že umožňuje především vytváření nových vztahů mezi partnery.

Ruth Feldman z Bostonu, která je v současné době na stáži u Společnosti pro Jizerské hory o.p.s., představila projekty „zelených stezek“ a další programy rozvoje venkovských oblastí založených na šetrné turistice na území Spojených států amerických. Hovořila také o některých negativních jevech, se kterými se bohužel setkáváme stále častěji také na území České republiky. Jedná se zejména o chaotické zastavování kvalitní zemědělské půdy v okrajových částech měst a expanzi měst do volné krajiny. Účastníci si také pod jejím vedením prakticky vyzkoušeli vytipovat zajímavá místa a sestavit trasu naučné stezky v nejbližším okolí místa konání semináře.

V duchu programu Greenway bylo přičiněním Společnosti pro Jizerské hory vyznačeno několik cyklostezek s prozaickými názvy - Pohodová, Pašerácká a Okolím Raspenavy. Ke stezkám byly vydány tištěné průvodce. Koncem loňského roku vydala tato organizace také sborník Vycházky po Frýdlantsku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky