Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zemřel laureát Pocty hejtmana Libereckého kraje 2014 Martin Chaloupka

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 07. 2015 10:44
  • Magazín

Sdílet článek

Ve věku 68 let zemřel v pátek 17. července pan Martin Chaloupka, tvůrce orloje v Kryštofově Údolí. Za jeho celoživotní přínos v oblasti zachování tradic v regionu mu byla v říjnu 2014 udělena Pocta hejtmana Libereckého kraje.

Martin Chaloupka se narodil 17. května 1947 ve Fryštátu (dnešní Karviné), pak se s rodiči odstěhoval do Humpolce a později vyměnil Vysočinu za severočeskou Bílinu.

Jeho otec, stavař, mu předurčil osud a Martin Chaloupka šel studovat stavební školu v Kadani, kterou ale předčasně opustil a utekl k divadlu - nejdříve do Teplic, později do Ústí nad Labem, kde působil v tehdejším divadle Zdenka Nejedlého i v Činoheráku. Spolupracoval s osobnostmi od Marvana, přes Hlinomaze až po Bartošku nebo Heřmánka. V Ústí nad Labem se také oženil a založil rodinu. Pak přesídlil do Liberce a ve zdejším divadle F. X. Šaldy nastoupil jako zvukař/osvětlovač. Na začátku 80. let začal pracovat v redakci tehdejší Československé televize, kde se později potkává i s Marcelou Augustovou.

V Liberci se Martin Chaloupka pomalu, ale jistě stal veřejnou osobností. V první polovině 80. let ze dne na den koupil chalupu v Kryštofově Údolí, kterou začal přestavovat.

Po revoluci začal Martin Chaloupka podnikat. Otevřel cukrárnu, vybudoval na bývalém smetišti v Kryštofově údolí minigolf. Když mu Gertruda Antošová řekla o staré místní tradici, výrobě betlémů, a vzpomněla si, že jeden kus leží v hospodě na půdě, byl to počátek myšlenky na založení muzea betlémů. 

Časem si všiml, že uprostřed vsi stojí polorozbořená a nevyužívaná trafostanice a další výzva byla na světě. Rozhodl se ji koupit a přeměnit na třetí orloj v republice. Martin Chaloupka nechal své kamarády - Martina Dejdara, Marka Ebena, Jiřího Lábuse, Jiřinu Bohdalovou, Marcelu Augustovou a další adoptovat jednotlivé figury a za pomoci řezbáře Václava Plechatého a dalších řemeslníků začal vše realizovat. V roce 2007 se orloj stal skutečností. Martin Chaloupka měl zase čas koukat kolem sebe. Neušlo mu, že márnice u kostela Sv. Kryštofa, kolem níž projdou ročně stovky turistů a věřících, je v zoufalém stavu. Nechal ji opravit, jako obvykle na své náklady, a umístit do ní kopii Tance smrti. Podílel se na záchraně a opravě sochy sv. Václava a navrácení skulptury Jana Nepomuckého na barokní můstek. K tomu všemu od roku 1999 pořádal tradiční zahájení adventu s krásně nasvíceným venkovním betlémem, který tři měsíce tvořil společně s přítelem malířem Josefem Jírou.

Po orloji, muzeu betlémů, márnici a několika sochách přišel Martin Chaloupka s další turistickou atrakcí – sochou čůrajícího voříška.

„V některých chvílích už nejde udělat nic, než člověka doprovodit na dlouhou cestu a rozloučit se s ním. Jsem rád, že jsme se před měsícem potkali, a i když si Martin Chaloupka na zubatou a její pokusy připravit ho o život stěžoval, vyprávěl svoje vtipy a těšil se na opravu čůrajícího voříška a měl další nápady. Dej Ti, Martine, Pán Bůh věčnou slávu a odpočinutí. Budeme na Tebe vzpomínat a budeš nám tady chybět,“ vyjádřil hejtman Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky