Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zlatá popelnice 2021: nejvíc vytřídili v Albrechticích, Kořenově a Doksech

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 09. 2022 14:11
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Výsledky 17. ročníku soutěže obcí v třídění odpadů v Libereckém kraji Zlatá popelnice byly slavnostně vyhlášeny v hotelu Královka v Janově nad Nisou. Nejlépe si v roce 2021 vedli v Albrechticích v Jizerských horách,  Kořenově a Doksech.

Vyhlašovateli soutěže jsou Liberecký kraj a Autorizovaná obalová společnost Eko-kom, a.s. Akce se konala pod záštitou krajského radního pro resort životního prostředí a zemědělství Václava Židka. V rámci vyhlášení výsledků se uskutečnilo i vyhlášení výsledků soutěží kolektivních systémů Asekol a.s. (soutěž ve sběru drobného elektra) a Elektrowin a.s. (soutěž ve zpětném odběru elektrozařízení).

V roce 2021 vytřídil každý obyvatel Libereckého kraje v průměru 22,6 kilogramu vytříděného papíru, 13,2 kilogramu plastů, 15,4 kilogramu skla, 27,9 kilogramu kovů a půl kilogramu nápojových kartonů. „To je tedy bezmála 80 kilogramů vytříděného odpadu, což je o téměř 8 kilogramů více než činí celorepublikový průměr. Tento výsledek řadí Liberecký kraj na 5. příčku v pomyslném pořadí krajů,“ sdělila Martina Filipová, ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti Eko-kom.

Přestože se v soutěži na předních příčkách neumístila krajská metropole, je patrné, že třídění odpadů není lhostejné ani obyvatelům Liberce. Tam se loni každému obyvateli podařilo vytřídit v průměru 47,9 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Celkově tak bylo v roce 2021 v Liberci vytříděno a předáno k dalšímu zpracování více než 4.980 tun využitelných složek odpadů. K tomu připadlo ještě téměř 6 tisíc tun kovů.

Aktuálně mají v Libereckém kraji obyvatelé k dispozici více než 15.000 barevných nádob na tříděný odpad umístěných na veřejně přístupných místech. Jedno průměrné, veřejně přístupné, kontejnerové hnízdo v kraji slouží v současnosti pro 115 obyvatel. Přitom ještě před dvěma lety to bylo 132 obyvatel, kteří se o průměrné sběrné hnízdo dělili.

Do soutěže jsou zařazeny všechny obce v kraji, které mají uzavřenou smlouvu o zajištění zpětného odběru a využití odpadů z obalů se společností Eko-kom, a.s. – aktuálně je to 214 měst a obcí. Každý ročník je automaticky zahájen prvním dnem kalendářního roku a probíhá po celých 12 měsíců. Vzhledem k odlišnostem ve fungování odpadových systémů v obcích a městech, soutěží obce již třetím rokem ve třech kategoriích rozdělených podle počtu obyvatel. „Hlavním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Zohledněn byl navíc i poměr tříděného odpadu vůči směsnému komunálnímu odpadu nebo sběr kovových odpadů,“ nastínil způsob hodnocení Tomáš Bukáček, regionální manažer Eko-kom, a.s.

Finanční odměnu od kraje získávají první tři v každé kategorii. „Všichni finalisté obdrží zcela nové originální poháry, které vzešly z autorské soutěže na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Tyto poháry věnoval do soutěže Liberecký kraj,“ připomněl radní Václav Židek.

První kategorií jsou obce do 500 obyvatel (celkem 5 finalistů), druhou kategorií jsou obce od 501 do 2.000 obyvatel (celkem 5 finalistů) a třetí kategorií jsou obce nad 2.000 obyvatel (celkem 5 finalistů). Zvláštní kategorií je pak ocenění za přínosný počin na poli odpadového hospodářství, za který je oceněna vždy jedna obec z každého okresu.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE ZLATÁ POPELNICE 2021

OBCE DO 500 OBYVATEL

1. místo                    Obec Albrechtice v Jizerských horách 30 000,- Kč
2. místo                    Obec Bedřichov 20 000,- Kč
3. místo                    Obec Tuhaň 10 000,- Kč
4. místo                    Obec Vítkovice věcná odměna
5. místo                    Obec Blatce věcná odměna

 

OBCE OD 501 DO 2.000 OBYVATEL

1. místo                   Obec Kořenov 30 000,- Kč
2. místo                   Město Jablonec nad Jizerou 20 000,- Kč
3. místo                   Město Dubá 10 000,- Kč
4. místo                   Obec Čistá u Horek věcná odměna
5. místo                   Obec Josefův Důl věcná odměna

 

OBCE NAD 2.000 OBYVATEL

1. místo                 Město Doksy 30 000,- Kč
2. místo                 Město Rokytnice nad Jizerou 20 000,- Kč
3. místo                 Město Jilemnice 10 000,- Kč
4. místo                 Město Semily věcná odměna
5. místo                 Město Smržovka věcná odměna

 

PŘÍNOSNÝ POČIN NA POLI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

Okres Česká Lípa                     Obec Ždírec 10 000,- Kč
Okres Jablonec nad Nisou  Město Smržovka 10 000,-Kč
Okres Liberec                           Obec Stráž nad Nisou 10 000,-Kč
Okres Semily                            Obec Levínská Olešnice 10 000,- Kč

V rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Zlatá popelnice své ceny udělují již tradičně také kolektivní systémy Asekol a.s. a Elektrowin a.s. První jmenovaný v soutěži ve sběru drobného elektra ocenil své vítěze ve dvou kategoriích.  V kategorii statutárních měst bralo prvenství statutární město Jablonec nad Nisou, v kategorii nad 5.000 obyvatel uspělo město Semily

V soutěži ve zpětném odběru elektrozařízení, kterou vyhlašuje kolektivní systém Elektrowin a.s., byla hodnocena maximální celková výtěžnost na obyvatele taktéž ve dvou kategoriích. V obcích do 4.000 obyvatel bylo nejlepší město Dubá, v obcích nad 4.000 obyvatel zvítězilo město Doksy.

 

VÝSLEDKY SOUTĚŽE KOLEKTIVNÍHO SYSTÉMU ASEKOL a.s.

KATEGORIE STATUTÁRNÍ MĚSTA   Statutární město Jablonec nad Nisou 20.000,- Kč

KATEGORIE NAD 5 000 OBYVATEL Město Semily 20.000,- Kč

 

VÝSLEDKY SOUTĚŽE KOLEKTIVNÍHO SYSTÉMU ELEKTROWIN a.s.

KATEGORIE DO 4.000 OBYVATEL   Město Dubá 20.000,- Kč

KATEGORIE NAD 4.000 OBYVATEL Město Doksy 20.000,- Kč

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky