Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Červený dům v Lípě čeká oprava části střechy, komínů i fasády  

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 01. 2020 00:00

Sdílet článek

Další etapy rekonstrukce čekají depozitář Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, jímž je bývalý renesanční letohrádek z 16. století, zvaný Červený dům. Ještě před zahájením oprav a restaurováním omítek v arkádě druhého nadzemního podlaží na jižní straně objektu je třeba přeložit, opravit a vyměnit na této straně poškozenou a rozpadající se střešní krytinu. Při větších deštích totiž zatéká do kleneb arkády.

„Nejprve proběhl hloubkový restaurátorský průzkum. Týkal se prvků fasády, jakými jsou opěrné pískovcové sloupky arkády v přízemí, sloupoví arkády v patře, ostění oken a dveří, klenby a stěny vnitřního prostoru podloubí v přízemí pod arkádou, klenby a stěny vnitřního prostoru arkády,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea a galerie Zdeněk Vitáček. „Cílem průzkumu bylo zdokumentovat poškození a navrhnout způsob restaurování.“

Poškozenou a dožilou krytinu na jižní straně střechy, již tvoří pálené tašky bobrovky, čeká demontáž. Nahradí ji nová, opět tvořená bobrovkami. S tím souvisí i oprava komínů, do nichž rovněž zatéká voda. Souběžně s přípravami oprav se pracuje na podrobném zaměření částí objektu včetně stavebních detailů a na přípravě stavební dokumentace pro provedení opravy a restaurování vnitřních historických zdobných fasád.

„Červený dům je renesančním pokladem České Lípy. Liberecký kraj má v plánu vybudování centrálního depozitáře, kam hodlá přesunout i muzejní sbírky českolipského muzea. Jakmile se Červený dům uvolní, plánujeme tam zřízení nové muzejní expozice. Ve spojení s Vodním hradem a Centrem textilního tisku tak dostane celý prostor velmi silný kulturní rozměr,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky