Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Díky milionům z kraje se opraví památky a vylepší expozice

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 21. 01. 2020 00:00

Sdílet článek

Památkám, knihovně i muzeu a galerii pomůže v letošním roce bezmála dvacet milionů. Částku, jejíž přesná výše činí 17.062.000 korun, v rámci zapojení daňových příjmů do rozpočtu roce rozdělí resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Největší suma bude rozdělena mezi deset ohrožených památek v kraji, mezi nimiž jsou například kaple Božího hrobu v Liberci nebo kostel ve Zlaté Olešnici.

„Památky v kraji naši podporu potřebují. Některé vyžadují rekonstrukce skutečně velkého rozsahu, které by však zároveň neměly trvat příliš dlouho. I proto se snažíme podpořit jejich opravy vyšší částkou, než kterou umožňuje dotační fond,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

O tři miliony korun se podělí muzea a galerie, jež jsou příspěvkovými organizacemi kraje; peníze poputují na nákup uměleckých děl, která doplní, rozšíří a zkvalitní jejich sbírky.

„I v letošním roce přidáváme našim příspěvkovým organizacím prostředky na nákup exponátů. Sbírkotvorná činnost je jednou ze základních činností muzeí a galerie, a pokud se nebudou sbírky průběžně doplňovat, může se stát, že budou vbrzku příslušné předměty příliš drahé,“ doplnila Květa Vinklátová.

Kromě akvizic půjdou příspěvky i na další vylepšení služeb jednotlivých organizací. Krajská vědecká knihovna v Liberci například plánuje zřízení nových internetových stránek a spuštění rychlejší wi-fi sítě s lepším zabezpečením.

V plánu tu mají rovněž nákup databáze EBSCO — jedná se o rozsáhlý odborný multidisciplinární sborník textů, který obsahuje více než 8 500 plnotextových periodik včetně více než 7 300 recenzovaných časopisů. Krom toho čítá výtahy z více než 12 500 časopisů a celkem více než 13 200 publikací, včetně monografií, zpráv a sborníků z konferencí.

Oblastní galerie Liberec hodlá pořídit nové výstavní panely různých druhů. Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě využije příspěvek na vybudování nové elektroinstalace ve sklepení hlavní budovy kláštera, kde získá místo nová stálá expozice o těžbě uranu na Českolipsku, dále na nákup digestoře pro konzervátorské dílny a také na pořízení reliéfní mapy ve 3D pro výše zmíněnou připravovanou stálou expozici.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky