Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny lidové architektury s programem v Beranově hostinci

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 09. 07. 2018 00:00

Sdílet článek

Již po páté budou moci lidé navštívit o víkendu 21. – 22. července 2018 v rámci Dnů lidové architektury vybrané stavby lidové architektury typické pro Liberecký kraj. V letošním roce bude zpřístupněno 15 objektů napříč celým krajem. Kromě prohlídek objektů je na některých místech připraven i doprovodný program pro děti i dospělé.

Slavnostní zahájení Dnů lidové architektury v Libereckém kraji se uskuteční v sobotu 21. července v Beranově hostinci v Trávníčku. „Ústředním motivem je 100 let od vzniku Československa. Spolek Dubáci připravuje odpoledne plné zajímavostí, například výstavu Českodubsko na historických fotografiích Petra Matouška, přednášku PhDr. Vladimíry Jakouběové, scénku s Antonínem Beranem a Císařem pánem, a další program,“ zve na akci pro celou rodinu Květa Vinklátová, radní pro rezort kultury, památkové péče a cestovní ruch.

Cílem celé akce je přitáhnout pozornost široké veřejnosti k lidové architektuře Libereckého kraje, která je specifická a jistě stojí za pozornost, stejně tak aktivity s ní spojené, jako jsou ukázky řemesel nebo lidové tradice.

Do nabídky objektů zapojených do tradiční akce Dny lidové architektury letos nově zapojil Dlaskův statek v Dolánkách, který je typickou ukázkou tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století a Dolení mlýn č. p. 41 v Bradlecké Lhotě, který je řešen jako zděné stavení s obytným roubeným patrem, vybudované na půdorysném základě ve tvaru nepravidelného písmene T.

Nabídka se také rozšířila o další výjimečný objekt. Je jím tzv. „Harcubova chalupa“ v Harrachově na Novém světě, kde se nachází domácí brusičská dílna skla v podobě, jaká byla na horách běžná. Chalupu z 18. století získal Liberecký kraj od rodiny Harcubových, a nyní je ve správě Severočeského muzea v Liberci. Chalupa bude zpřístupněna pro veřejnost o víkendu od 10 do 17 hodin. „Skupiny návštěvníků do deseti osob v každou celou hodnu provede ředitel Severočeského muzea či některý z jeho pracovníků,“ doplnila Vinklátová.

Slavnostní zahájení celostátních Dnů lidové architektury se uskuteční 21. 7. 2018 v nově zrestaurované národní kulturní památce – Dřevěnce v malebném městě Královéhradeckého kraje Úpici.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky