Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejničtí psovodi a jejich čtyřnozí svěřenci předvedli svoji práci klientům Jedličkova ústavu

13. 12. 2017

Tělocvična Jedličkova ústavu v Liberci hostila v pondělí 11. prosince psovody jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hejnic. Zájemcům z řad klientů a zaměstnanců ústavu představili svou činnost a své chlupaté spolupracovníky.

Psovodi ukázali způsob výcviku, vedení a poslušnost psů. Předvedli také různé způsoby rozvíjení psího čichu pomocí hraček, do kterých mohli účastníci schovávat pamlsky, které potom museli psi po nalezení z hračky dostat.

Publiku se všechny ukázky velmi líbily. Na všechny přítomné zapůsobily schopnosti, které hasičům-kynologům umožňují efektivní hledání ztracených či zavalených osob. Zájem o ukázky byl značný, stejně tak jako počet dotazů na psovody. „U všech klientů byla vidět upřímná radost ze setkání. Jsem velmi rád, že nás navštívili psovodi jednotky dobrovolných hasičů z Hejnic. Mnohokrát jim děkujeme a těšíme se na další setkání. Zároveň děkujeme za úžasnou práci, kterou tito hasiči dělají ve svém volném čase, a to ve prospěch každého z nás,“ vyjádřil spokojenost s praktickými ukázkami před klienty ústavu jeho ředitel Vladimír Ptáček.

Ti, kteří chtěli, si také mohli čtyřnohé záchranáře pohladit nebo je zkusit vodit. „Jsme vždy rádi, když naši psi můžou nejen úspěšně působit v rámci integrovaného záchranného systému, ale i rozdávat radost. Někteří naši členové se svými psy i provozují pravidelnou canisterapii,“ uvedl Pavel Morávek, zástupce velitele hejnických psovodů.

Psovodi Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Hejnice a hejnického Sboru dobrovolných hasičů představují unikátní jednotku nejen v rámci Libereckého kraje, ale i celorepublikově. „Přesto, že má každý psovod své civilní zaměstnání, trénují několikrát týdně, a jen za letošní rok mají více jak dvacet ostrých pátracích akcí při hledání pohřešovaných osob,“ dodává k práci psovodů Pavel Morávek.

Mgr. Andrea Fulková
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549