Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kočárová alej vyroste do nové podoby

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 04. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Jednostrannou podobu bude mít nová Kočárová alej podél silnice III/2909 mezi Raspenavou a Krásným Lesem, kterou Liberecký kraj v loňském roce zrekonstruoval. Původní oboustranné stromořadí na zhruba dvoukilometrovém úseku bylo ve špatném stavu a nebezpečně v těsné blízkosti vozovky silnice. V pátek 27. dubna se uskutečnila symbolická výsadba nových stromů za účasti vedení kraje, Dolnoslezského vojvodství, starostů Frýdlantska a dalších hostů.

Zrekonstruovanou silnici bude nově už jen z jedné strany lemovat 124 stromů, převážně javorů (z toho 40 kusů javorů-klen, 38 kusů javorů-mléčný, 31 kusů jasanů ztepilých a 15 kusů lip srdčitých). Osm stávajících se dočká ošetření. Před zahájením rekonstrukce silnice, v únoru 2017 muselo být pokáceno celkem 264 stromů. „Naším cílem nikdy nebylo vyasfaltovat zdejší krajinu, ale zajistit bezpečnější provoz na stávajících silnicích a zlepšit dopravní dostupnost této části regionu. Hned na začátku projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha jsme slíbili, že aleje budou doplněny a ošetřeny. Jsme si vědomi toho, že jsou pro tuto část typické,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Nové stromy porostou v bezpečné vzdálenosti od vozovky silnice. Za jejich výsadbu zaplatíme necelých 434 tisíc korun, přičemž z Operačního programu životní prostředí jsme získali dotaci ve výši 80 %. Hotovo bude do poloviny června a součástí je i tříletá péče o stromy,“ pokračuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Práce na základě veřejné zakázky zajistí firma JIB s.r.o., která do června současně dokončí realizaci i dalších alejí. Jedná se o úseky silnic III/03511 z Frýdlantu do Kunratic, II/291 od Frýdlantu směrem na Nové Město pod Smrkem a III/2919 z Nového Města pod Smrkem k Horní Řasnici za více než
2 miliony korun.

„Letos plánujeme výsadbu a údržbu i ostatních pěti alejí podél krajských silnic na Frýdlantsku za dalších 5,5 milionů korun. Na tyto projekty jsme již získali dotaci z Operačního programu životní prostředí,“ dodává hejtman.

V rámci projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha se Liberecký kraj zavázal k systematické údržbě silničních alejí a k výsadbě 1 500 stromů, protože vyvolal poměrně velký zásah do zeleně. V plánu péče o silniční zeleň na Frýdlantsku byly přednostně k obnově vybrány aleje, které přímo navazují na tento stavební projekt, kdy je rekonstruováno zhruba 25 km na celkem pěti úsecích krajských silnic. „V současné době dokončujeme nejdelší a nejnáročnější část, a to III/2918 a III/2915 z Dolní Řasnice přes Srbskou až ke státní hranici,“ uzavírá náměstek Marek Pieter. Projekt Od zámku Frýdlant k zámku Czocha přijde na 212 milionů korun vč. DPH.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky