Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Humanitární pomoc z kraje slouží i ve vynnické nemocnici

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 07. 2022 16:56

Sdílet článek

Partnerskému regionu Vinnyce na Ukrajině dlouhodobě pomáhá i Liberecký kraj. Humanitární zdravotnickou pomoc tam tentokrát přivezli hejtman Libereckého kraje Martin Půta a Vladimír Richter, člen rady za resort zdravotnictví. Cestu do partnerské Vynnické oblasti, ale také do metropole Kyjeva, ruskými útoky poničené nedaleké Buči, měst Mohyliv-Podilskyj a Kozjatyn podnikli na pozvání gubernátora partnerské oblasti Sergeje Borzova minulý týden.

„Od začátku války pomáhá Liberecký kraj válečným uprchlíkům nejen na našem území, ale také humanitární pomocí, kterou umíme dovézt přímo Ukrajinu, na místo, kde je potřeba. Ukrajinská strana nám chtěla ukázat, jak pomoc použila a kam ji směrovala,“ uvedl hejtman Půta. Tentokrát se jednalo o zdravotnický materiál pro tamní nemocnice. Další potřebné komodity jsou již nyní připraveny k transportu z Čech na Ukrajinu.    

„Během čtyřdenní návštěvy jsme se byli několikrát podívat ve skladech humanitární a zdravotnické pomoci, ze kterých je dále systematicky distribuována,“ sdělil náměstek pro zdravotnictví Richter. „V nemocnicích, ve kterých jsme byli, jsme viděli například infuze, které jsme před nějakým časem na Ukrajinu dodali z našich krajských zdravotnických zařízení.“ Kromě toho bylo do programu ve Vynnici zařazeno také setkání a prohlídka Regionálního centra pro sociální a psychologickou rehabilitaci dětí a mládeže s funkčním omezením.

Ve Vynnické oblasti, se kterou Liberecký kraj od roku 2016 úzce spolupracuje, žije 1,5 milionu obyvatel. „V současné době je v oblasti 180.000 uprchlíků z těch ukrajinských regionů, které postihla ruská vojenská invaze,“ doplnil hejtman Půta. „Součástí cesty byla také návštěva hlavního města Kyjeva. Vojenská kontrolní stanoviště jsou rozmístěna po celém městě i jeho okolí. Lidé pracují na opravách poničených domů a silnic. Je vidět, že nikdo nic nevzdává a odhodlání se bránit dalším ruským útokům je pro ně samozřejmé. Za jediné řešení považují vyhnání agresora z Ukrajiny. Byli jsme také přítomni odvelení osmi set čerstvě vycvičených vojáků do oblastí na východ Ukrajiny.“

Vedle dopadů ruské agrese představilo vedení ukrajinské oblasti i nové projekty, které vybudovalo z vládních finančních pobídek. Požádalo také hejtmana Martina Půtu o možnost propojení ukrajinské asociace regionů a asociace města a obcí s českými protějšky – s Asociací krajů České republiky a Svazem měst a obcí ČR.

Závěrem česká delegace uctila památku válečných obětí a položila květiny u pomníku pohraničníků.  

Cesta na Ukrajinu v délce 1.912 kilometrů trvala autem 21 hodin a vedla přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Moldávii.

Liberecký kraj poslal na Ukrajinu do dnešního dne humanitární a zdravotnickou pomoc (léky, ochranné prostředky pro armádu, teplé oblečení, přikrývky, potraviny, hygienické prostředky, oblečení, dieselagregát ATLAS COPCO QAS 100 KVa/80kw aj.) ve výši dosahující téměř šest milionů korun. V prvních dnech války poslal kraj finanční pomoc pro Podilskou Hromadu, komunitní nadaci ve výši 25.000.000 Kč. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje poskytl 378 sad kombinéz. Peníze odeslaly Vynnické oblasti také obce Libereckého kraje: Kruh částku ve výši 49.999 Kč, Pertoltice 30.000 Kč, Tuhaň 50.000 Kč, Křižany 50.000 Kč, Zahrádky 2.000 eur, Tachov 40.000 Kč, Bulovka 3.977 eur, Desná 9.500 eur, Víchová nad Jizerou 3.770 eur, Bílý Kostel nad Nisou 50.000 Kč, Zdislava 30.000 Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky