Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

KACPU a hasiči v Libereckém kraji

18. 03. 2022

Liberečtí hasiči (HZS LK) mimo svých obvyklých činností nadále zajišťují společně s Libereckým krajem, dalšími složkami, institucemi a dobrovolníky provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Příslušníci ve službě zabezpečují ubytování včetně přepravy a dopravy obyvatel příchozích z Ukrajiny. Pomáhají se sběrem, tříděním i rozvozem humanitární pomoci nejen od veřejnosti a obcí. 

V KACPU, které je nepřetržitě v provozu od 1. března 2022, se příslušníci HZS LK střídají nepřetržitě ve 12 hodinových směnách. Za dobu působení KACPU (1.-17. 3. 2022) prošlo registrací 6406 osob z nichž bylo 1561 ubytováno.

Volné ubytovací kapacity i humanitární pomoc je stále možné nabízet prostřednictvím e-mailu ukrajina@hzslk.cz nebo na lince provozované HZS Libereckého kraje tel. č. 950 471 673 (7-19 hod).

Na stanici HZS Liberec v ulici Šumavská probíhá nadále sběr a třídění humanitární pomoci od obyvatel Libereckého kraje. Potřebné komodity jsou po roztřídění převáženy na Ukrajinu (z Libereckého kraje již odjelo 5 plně naložených kamionů) a také k dispozici uprchlíkům na našem území. Na webových stránkách HZS LK a sociálních sítích požadavky potřebných komodit pravidelně aktualizujeme.

Do vyhlášené sbírky poptávaného materiálu pro ukrajinské hasiče se zapojila v Libereckém kraji i řada jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Díky tomu mohly být odeslány do boji postižených oblastí na Ukrajinu vybrané věcné prostředky.

Velký dík patří všem co pomáhají.

Aktuální informace naleznete v odkazech níže:

KACPU

Pomoc Ukrajině nabídky ubytování a pomoci v Libereckém kraji

Finanční kompenzace za ubytování

Sběrné místo humanitární pomoci města Liberec – URAN

 

 

Zdroj: tisková zpráva HZS LK

Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz