Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kde najít informace ke vzdělávání ukrajinských dětí? Pomůže krajský portál EDULK

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 03. 2022 15:36
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

V Krajském centru pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny dostávají lidé utíkající před válkou informace, které potřebují pro nový život v České republice. Mezi těmito informacemi jsou také možnosti, kam a jak zapsat děti k povinnému vzdělávání, které je po 90 dnech pobytu na českém území povinné.

„V současné době jsme propojili Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje EDULK nejen s oficiálním webem Libereckého kraje, ale také se sekcí webu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky edu.cz, kde jsou zveřejňovány a pravidelně aktualizovány informace nejen pro rodiče ukrajinských dětí, ale hlavně pro ředitele škol,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost s tím, že je to další možnost, kde mohou rodiče ukrajinských dětí snadno a rychle získat informace.

Informace zveřejňované na edulk.cz i na edu.cz vycházejí ze školského zákona a ze Zákona o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaný invazí vojsk Ruské federace nebo z Komentářů k zákonu Lex Ukrajina pro oblast regionálního školství. Jedná se o živé dokumenty obsahující návody, výjimky, opatření či doporučení k současné situaci ve vzdělávání, a to jak na regionální, tak státní úrovni. Část materiálů je v ukrajinštině.

Jedná se o aktuální pravidla, která můžeme uprchlíkům z oblasti školství poskytnout, a hlavně metodicky pomoci ředitelům škol, kteří podle školského zákona rozhodují o přijetí či nepřijetí žáků ke studiu, a to jak na úrovní předškolního a základního tak středního vzdělávání,“ dodal Ramzer.

Veškeré informace z oblasti školství jsou a budou pravidelně zveřejňovány na odkazech: https://edulk.cz/ukrajina a https://www.edu.cz/ukrajina/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky