Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Bruselu řešili pomoc Ukrajině. Liberecký kraj si vede dobře

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 04. 2022 13:50

Sdílet článek

Člověk míní, život mění. Pracovní skupina Evropského výboru regionů pro Ukrajinu, která zasedala na sklonku března v Bruselu, původně měla řešit partnerskou spolupráci mezi městy. Namísto toho se ale její jednání zaměřilo na probíhající válku a její důsledky.

Setkání se zúčastnil i zástupce Libereckého kraje v Bruselu a místostarosta obce Rádlo Pavel Branda. „První část zasedání se věnovala humanitární pomoci Ukrajině. Na dálku se připojil například i starosta Lvova Andrij Sadovyj nebo člen regionální rady Charkova a předseda regionálních rad Ukrajiny Sergyj Černov,“ popsal Branda.

Právě místostarosta Rádla hovořil ve svém vystoupení o důležité roli měst a krajů v konkrétní, adresné pomoci jejich partnerům. Zmínil sbírku, kterou vyhlásil Liberecký kraj pro partnerskou Vinnickou oblast či nedávnou úspěšnou evakuaci sirotků z této oblasti do Libereckého kraje.

V další části pak Branda informoval obecně o pomoci ukrajinským běžencům v České republice. Popsal celý systém, vyzdvihl roli krajů a obcí a zmínil důležitost dlouhodobé podpory v integraci ukrajinských občanů, která musí po prvotní neodkladné pomoci následovat – ať už zajištění dlouhodobého ubytování, práce či zapojení dětí do školského systému.

Stěžejní je podle něj dosáhnout toho, aby měli obyvatelé Česka pro uprchlíky pochopení a soucítili s nimi. Zásadní je v tomto ohledu role starostek a starostů jednotlivých obcí. Ukrajinští partneři včetně starosty Kyjeva a předsedy Ukrajinského svazu měst Vitalije Klička pomoc evropských měst a regionů ocenili.

Evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johansson zmínila Českou republiku jako zemi, která je v přijímání uprchlíků v přepočtu na obyvatele v Evropské unii na třetím místě a vede si velmi dobře. Pavel Branda pak o situaci v České republice poskytl v ukrajinštině rozhovor pro ukrajinskou televizi.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky