Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj ocenil deset nejlepších prací škol ke sto letům republiky

21. 12. 2018

Tvůrci deseti nejlepších výtvarných děl vztahujících se ke stoletému výročí republiky se sešli 17. prosince 2018 na krajském úřadě. Střední školy se zapojily do výtvarně-historické soutěže „Má vlast v proměnách století“, kterou vyhlásil resort školství. Každá ze škol výtvarně zpracovala dva roky života republiky. Deset nejlepších děl bylo vybráno a oceněno drobnou finanční odměnou.

„Na poradě ředitelů příspěvkových organizací v září 2017 si každý z ředitelů vylosoval dva roky ze století republiky. Studenti společně s učiteli dějepisu a výtvarné výchovy zpracovali zcela originálně významné události daných let,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. „Všechny práce byly zajímavé a dobře zpracované. Vybrat nejlepších deset bylo velmi obtížné a někdy rozhodoval dojem, který dané práce vyvolaly,“ dodal.

Jedinými podmínkami pro zpracování výtvarných děl byl formát A1 na výšku a termín dodání. Vše ostatní záviselo na fantazii a dovednostech tvůrců. Liberecký kraj ocenil vybrané školy částkou 5.000 korun.

„Některé školy zvolily ztvárnění jedné významné události v daném roce a jiné využily vyčleněný prostor k představení vícero podstatných dějových zlomů,“ dodal Leoš Křeček, vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.

V říjnu kraj uspořádal výstavu „Má vlast v proměnách století“, která byla k vidění v Home Credit Aréně v Liberci jako součást tradičního veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA.

Vítězné práce:

1921 – Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci. Autor Max Stejskal výtvarně znázornil prolínání české a německé historie na konci první světové války.

1928 – Střední  uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola Turnov. Jiří Plášil, který se s mottem „Žít tak, aby svět byl básní“ zaměřil na toto období jako na šťastné období průmyslového a společenského rozkvětu Československa se zdůrazněním na spolek Devětsil.

1943 – Gymnázium  a Střední odborná škola pedagogická v Liberci. Klára Kučerová zaměřila svou práci na operaci Antimony a zachytila tak vlastenectví a hrdinství lidí, kteří aktivně bojovali proti fašismu.

1950 – Vyšší  odborná škola mezinárodního obchodu a Obchodní akademie Jablonec nad Nisou. Barbora Čvančarová, Anna Kadlecová se zaměřily na život a osud Milady Horákové.

1962 – Vyšší  odborná škola sklářská a Střední škola Nový Bor. Jakub Dlabola, Lucie Duchoslavová, Eliška Krčálová, Irena Krenková, Stella Šinková, Natálie Novotná, Barbora Skálová, Lucie Žuchová, Pavlína Třísková, Lucie Chramostová pojali své dílo jako souhrn významných a zajímavých událostí dvaašedesátého roku jako období nástupu totalitní moci, kolektivizace a vzniku StB.

1975 – Gymnázium  Česká Lípa. Barbora Hluštíková, Nina Jeřábková zaměřily svou pozornost na období normalizace prostřednictvím událostí v očích tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka.

1983 – Střední  škola řemesel a služeb Jablonec nad Nisou. Nikola Bataková, Alena Jargašová, Veronika Duchková, Denisa Zajíčková, Eliška Bělková, Stanislava Oplištilová představily ve svém projektu Jizerské ticho jako symbol krásy Jizerských hor.

1992 – Střední  odborná škola Liberec. Lucie Šimůnková, Marek Fíla, Valentýna Haasová, Adéla Lábková připomněli technikou linorytu významný zlom českých a slovenských dějin – rozdělení republiky.

2001 – Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola Liberec. Zaměstnanci, žáci a studenti školy pojali úkol velkolepě a společnou fotografií znázornili sčítání lidí, domů a bytů.

2017 – Gymnázium Mimoň. Jan Bartoň, Vít Hladík, Michaela Horáčková, Tomáš Homza, Jiří Halbych zachytili ironickou formou současnou rozpolcenost politické scény

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307