Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří zadržování vody v krajině a také žadatele v rámci lesnického fondu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 10. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Krajští radní dnes odsouhlasili poskytnutí dotací z programu na podporu retence vody v krajině. Celkem 6 milionů korun si rozdělí 11 žadatelů. Kraj nezapomíná ani na prevenci proti škodám způsobených zvěří a hmyzími škůdci a na opatření ke zlepšování stavu lesních porostů. Z lesnického fondu na ně dá necelých 800.000 korun.

„Snažíme se podporovat menší přírodě blízká opatření, která pomohou zajistit dostatek podzemní i povrchové vody pro život v krajině. Jedná se například o vybudování či obnovu tůní, malých vodních nádrží, revitalizaci drobných vodních toků, přerušení odvodňovacích meliorací či výsadbu remízků,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Kraj podporuje i takzvaná zeleno-modrá opatření v obcích a městech tak, aby dešťová voda neodtékala rychle do kanalizací, ale vsákla se do půdy a zajistila dostatek vláhy pro městskou zeleň.

I menší revitalizační opatření v krajině se velmi často pohybují v řádech milionů. Cílem Libereckého kraje je proto také podpora čerpání dotací z mnohem větších národních a evropských zdrojů, kdy kraj pomůže žadatelům se spolufinancováním nákladnějších investičních projektů. Díky této šestimilionové podpoře kraje se zavedou retenční opatření v celkové hodnotě 19 milionů korun. V roce 2019 stát v Operačním programu životní prostředí na posílení přirozené funkce krajiny vyčlenil 352 milionů korun. Tyto prostředky nejsou dlouhodobě plně využívány.

Návrhy opatření a přípravu žádostí o dotaci mohli zájemci konzultovat s příslušnými pracovníky krajského úřadu. Podrobnější poradenství, včetně terénního šetření či projektové přípravy, poskytla Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. Liberecký kraj hradil náklady spojené s těmito službami v rozsahu 5 hodin na žadatele.

Již v lednu letošního roku Liberecký kraj vyhlásil program na podporu prevence proti škodám na lesních porostech. Celkem posuzoval 35 žádostí o dotaci v celkové výši 789.980 korun. „Z programu podpoří kraj zejména pokládání a asanaci lapáků, pořízení a instalaci feromonových odparníků. Chceme také ochránit porosty oplocením či nátěry. Reagujeme tak na současnou situaci v lesnictví, kdy se nejen v našem regionu šíří kůrovcová kalamita,“ dodal radní Löffelmann.

Podpora proto směřuje na obranná opatření proti kůrovci a na ochranu nově založených listnatých a jedlových porostů proti škodám způsobených zvěří. Přestože kůrovcová kalamita není v našem kraji dosud tak masivní, jako např. na Moravě či Vysočině, došlo v letošním roce k dalšímu významnému zhoršení. Nejohroženější jsou nyní lesy v západní části kraje, zejména smrkové porosty nižších poloh na Českolipsku a oblast navazující na Národní park České Švýcarsko.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky