Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajské dožínky hostilo letos Brniště a výhercem potravinářského výrobku roku je bezlepkový loupák

08. 09. 2013

Stovky lidí přišly v sobotu podpořit regionální výrobce z oblasti potravinářství a zemědělství na 11. ročník Krajských dožínkových slavností Libereckého kraje, které se konaly v obci Brniště. Nechybělo ani tradiční vyhlašování soutěže Nejlepší výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství a zemědělství roku 2013, který s nejvyšším bodovým ohodnocením 953 bodů získaly Loupáky v pečícím sáčku bezlepkové k dopečení, 240 g od Jizerských pekáren a soutěž o nejlepší dožínkový koláč. Krajské dožínkové slavnosti se konaly pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, náměstka hejtmana LK pro zemědělství a životní prostředí Josefa Jadrného a starosty obce Brniště Ivana Pastorka. Pořadatelem akce byl Liberecký kraj ve spolupráci s Regionální agrární radou Libereckého kraje, obcí Brniště, Zemědělským obchodním družstvem Brniště a Okresní agrární komorou Jablonec nad Nisou a Liberec.

 

„Krajské dožínky se letos slavily po jedenácté. Byla to přehlídka zemědělských a potravinářských subjektů. Na své si tak přišli milovníci dobrého jídla i regionálních výrobků, které zde byly zastoupeny téměř čtyřicítkou výrobců. Nechyběla ani tradiční bohoslužba Díkuvzdání Bohu za úrodu v brnišťském kostele. Podívanou pro všechny přítomné byl dožínkový průvod, který vycházel od kostela a zamířil do dějiště samotné slavnosti – areálu Zátiší. V čele průvodu nesli krojovaní členové folklorního souboru Horačky dožínkový věnec, který pak předali hejtmanovi kraje. Velký úspěch u přihlížejících sklidili místní zemědělci, kteří vyzdobili své stroje a zapojili se do slavnostního průvodu. Jejich techniku si pak návštěvníci areálu mohli během celého dne prohlédnout,“ popsal začátek dožínek náměstek Josef Jadrný.

 

V areálu byl pro všechny návštěvníky připraven bohatý zábavný program. Na podiu vystoupili během odpoledne hudební kapely Konec Konců, Bohemia Univerzal Band, Queenie, Seven, dechová hudba či folklorní soubor Horačky. Nechybělo ani představení pro nejmenší v podání Divadla Rolnička, tvůrčí dílny, chovatelská výstava a velká nabídka produktů regionálních potravinářů a výrobců.

 

„Podle slov místních zemědělců se letošní úroda vydařila. Teď záleží jen na nás, abychom se v obchodech podívali na etiketu zboží a kupovali hlavně české výrobky. Tím pomůžeme českým a regionálním výrobcům a zemědělcům nejvíce. Přiznejme si, že toto moc z nás opravdu nedělá,“ řekl v úvodní řeči hejtman LK Martin Půta, který všem potravinářům a zemědělcům poděkoval za dobře odvedenou práci

 

Hlavním bodem programu Krajské dožínkové slavnosti bylo předání ocenění nejlepším regionálním potravinářům, které každoročně uděluje Liberecký kraj.

 

“V současnosti mají zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti možnost přihlásit svou produkci do 12 hlavních kategorií, které jsou dále členěny na dílčí kategorie jednotlivých druhů produktů. Vítěz v kategorii získává titul „Výrobek roku“ a celkový vítěz titul „Nejlepší výrobek roku“. Titul je udělen na dobu 2 let. Současně výherce v jednotlivých kategoriích získává dar ve výši 20 000,- Kč a celkový vítěz 40 000,- Kč. Letos posuzovala odborná komise podle daných kritérií celkem 55 výrobků v 11 kategoriích,“ vysvětlil náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný, jehož resort celou soutěž připravuje a organizuje také Krajské dožínky.

 

Někteří výherci svou odměnu rovnou věnovali na charitativní účely. Například Jizerské pekárny takto za dobu konání soutěže o nejlepší výrobek rozdělili mezi různé organizace přes půl milionu korun.

 

Oceněnými výrobky v soutěži Výrobek Libereckého kraje v odvětví potravinářství a zemědělství roku 2013 byly:

 

Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2013 z odvětví potravinářství – zemědělství za nejvyšší bodové ohodnocení 953 bodů

 

Výrobek Loupáky v pečícím sáčku bezlepkové k dopečení, 240 g

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.,

ocenění předal: Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

ocenění převzali: František Kuberka, jednatel společnosti a Roman Kozák, ředitel pekárny Lípa

Jizerské pekárny věnovaly částku 40.000,- Kč, kterou získaly jako odměnu za prvenství, Středisku pro ranou péči Liberec, o.p.s. Šek od Jizerských pekáren převzala Alexandra Bečvářová, ředitelka střediska. Darované finanční prostředky pomohou činnosti střediska, které poskytuje služby rané péče rodinám a jejich dětem s postižením.

 

Kategorie „Maso a masné výrobky“

výrobek Bělská ořechovka, výrobce Podkrkonošská uzenina s.r.o.

ocenění předala: Alena Dvořáková, ředitelka Střední hospodářské a lesnické školy Frýdlant

ocenění převzal: pan Josef Šulc, spolumajitel firmy Podkrkonošská uzenina s.r.o.

 

Kategorie „Zmrzliny a smetanové krémy“

výrobek Smetanové krémy, výrobce Heinrich Valentin Schwarzkopf

ocenění předal:  Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro resort životního prostředí a zemědělství

ocenění převzali: pan Heinrich Valentin Schwarzkopf, majitel a Ivana Jablonovská, spolumajitelka firmy

 

Kategorie „Pekařské výrobky“

výrobek Horský chléb, 600 g, výrobce Jaroslav Schneider a spol. – PEKÁRNA TANVALD

ocenění předal: Petr Kubíček, předseda představenstva ZOD Brniště

ocenění převzal: Jaroslav Schneider, majitel Pekárny Tanvald

 

Kategorie „Cukrářské výrobky“

výrobek Kávový banánek se šlehačkou, 60 g, výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

ocenění předala: Alena Losová, členka rady Libereckého kraje pro resort školství, mládeže a zaměstnanosti

ocenění převzali: František Kuberka, jednatel společnosti a Roman Kozák, ředitel pekárny Lípa

Jizerské pekárny věnovaly částku 20.000,- Kč, kterou získali jako odměnu za prvenství v kategorii Farní charitě v České Lípě. Šek od Jizerských pekáren převzala Eva Ortová, ředitelka charity. Darované finanční prostředky pomohou projektu Farní charity – Sociálnímu automobilu, který zajišťuje odvoz dětí se zdravotním handicapem do škol.

Kategorie „Sladidla, cukrovinky, čokoláda“

výrobek KARAMEL – POLEVA, 400 g, výrobce Radka Mayerová, Grika

ocenění předává: Jiří Teplý, místopředseda okresní agrární komory

ocenění převezme: paní Radka Mayerová, majitelka firmy

 

Kategorie „Nealkoholické nápoje“

výrobek Brusinka – ovocný nápoj, výrobce MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.

ocenění předal: Petr Skokan, bývalý poslanec Parlamentu ČR

ocenění převzal: Miloš Hvězda, ředitel společnosti

Moštovna Lažany věnovala částku 20.000,- Kč, kterou získala jako odměnu za prvenství v kategorii Mateřské a základní škole Sluníčko v Turnově. Šek na místě přebírala ředitelka školy paní Dagmar Rakoušová. Darované finanční prostředky pomohou při nákupu pomůcek pro handicapované děti.

Kategorie „Ovocná vína a medovina“

výrobek Kitl medovina, výrobce Kitl s.r.o.

ocenění předala: Ivana Hujerová, členka rady Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova

ocenění převzal: Jan Vokurka, ředitel a jednatel firmy

Firma Kitl s.r.o. věnovala svou finanční odměnu za ocenění v 10. ročníku soutěže částečně do organizované veřejné sbírky Krásné Kittelovsko, další částí pak přispěje na realizaci projektů na záchranu Kittelovska.

 

kategorie „Potraviny pro zvláštní výživu“

výrobek Loupáky v pečícím sáčku bezlepkové k dopečení, 240 g, výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

ocenění předává: Robert Erlebach, místopředseda Regionální agrární rady

ocenění převzal: František Kuberka, jednatel společnosti a Roman Kozák, ředitel pekárny Lípa

Jizerské pekárny věnovaly částku 20.000,- Kč za vítězství v kategorii občanskému sdružení Babybox pro odložené děti – Statim. Šek od Jizerských pekáren převzal Ludvík Hess, předseda sdružení. Darované finanční prostředky budou využity ke zřízení Babyboxu v českolipské nemocnici.

 

Kategorie „Pivo“

výrobek Rohozec X, tmavá desítka, výrobce PIVOVAR ROHOZEC, a.s.

ocenění předal: Vladimír Stříbrný, člen zastupitelstva Libereckého kraje a předseda Výboru pro životní prostředí a zemědělství

ocenění převzal: Pavel Blaževič, podsládek PIVOVARU ROHOZEC, a.s.

 

Kategorie „Biopotraviny“

výrobek BIO ovčí mléko pasterované, výrobce Josef Pulíček, Farma Pěnčín

ocenění předal Petr Tulpa, člen rady Libereckého kraje pro resort sociálních věcí

ocenění převzala: Zuzana Pokorná, zástupkyně Kozí farmy Pěnčín

 

Kategorie „Soukromé farmy“

výrobek Tvaroh ochucený vanilka Jako od babičky, výrobce Jiří Vrkoslav, Farma Dolenec

ocenění předal: Ivan Pastorek, starosta obce Brniště

ocenění převzal: Jiří Vrkoslav, majitel Farmy Dolenec

 

Dožínkový program uzavřelo vyhlášení soutěže o nejlepší dožínkový koláč, který upekla Andrea Strachotová z Brniště a odnesla si za něj cenu v podobě kuchyňského mixeru. 


Telefon: 485226324
Mobil: 739541624