Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Letěla tudy labutě

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 04. 2019 00:00
  • Školství

Sdílet článek

K uctění památky pěvkyně a pěvecké pedagožky Mgr. Svatavy Šubrtové se konal v Divadle F. X. Šaldy v Liberci k jejím nedožitým 89. narozeninám koncert ke Dni učitelů s názvem „Letěla tudy labutě“. Nad akcí, která se konala 28. března, převzal záštitu náměstek hejtmana Petr Tulpa.

„Koncert, na kterém se sešlo tolik významných osobností vážné hudby a kde se podařilo spojit výkony dětských i dospělých umělců, považuji za výborný projev úcty člověku, který v našem regionu ovlivnil svou prací mnoho životů,“ zhodnotil akci Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Večer zahájil zpěv samotné paní profesorky Svatavy Šubrtové. Z nahrávky pořízené za doby jejího působení v Pardubicích jakoby s nebe se snášející árií Aidy. Pak už následovala skladba za skladbou. Vystoupily liberecké pěvecké sbory Severáček, Kvintus, Cum Decore, Rosex a Ještěd pod vedením svých sbormistrů. Pozvání přijalo i vokálně instrumentální sdružení ReBelCanto, u jehož zrodu stáli právě manželé Svatava Šubrtová a Miroslav Raichl co by tehdejší profesoři pardubické konzervatoře.

Svými obdivuhodnými a nádhernými výkony protkali program koncertu i operní sólisté z pěvecké třídy Mgr. Svatavy Šubrtové: Rafael Alvarez, Martin Bárta, Karla Bytnarová, Věra Poláchová Kavanová, Alena Tichá, Hannah Esther Minutillo se Smyčcovým kvartetem koncertních mistrů DFXŠ a hobojovým sólem Zuzany Tipkové a Jana Stehr, kterou na klavír doprovodil  její manžel Alfred Stehr. Celým večerem sólisty provázela brilantní klavírní hra Maxima Biriucova, korepetitora DFXŠ a pedagoga ZUŠ Jabloňová. 

Velkým zážitkem bylo vystoupení klavíristy Josefa Picka, profesora pardubické konzervatoře, který byl přítomen premiérám a koncertním provedením většiny skladeb M. Raichla a emeritním klavíristou pěvkyně Svatavy Šubrtové. 

Vrcholem večera bylo neoddiskutovatelně vystoupení operního pěvce Richarda Nováka, který ve svých 87 letech dokázal svým zpěvem strhnout celé publikum k bouřlivým ovacím. Společným zpěvem středověké básně "Milování bez vídání" v hudební vícehlasé úpravě Miroslava Raichla pak dospěl večer svou nádhernou atmosférou velké zpívající rodiny k završení. 

Ti, co přišli, času vloženého do koncertu, zamýšleného i jako pietní akt, nelitovali. Všem zbyla na památku, krásná brožura s programem koncertu, životopisem paní profesorky Svatavy Šubrtové, s příjemnými vzpomínkami na ni, včetně nově vytištěného CD s jí interpretovanými písněmi a áriemi. Účinkujícím pak i pamětní váza ze sklářské dílny Astera Glass v Novém Boru. 

Slovy sbormistryně Aleny Sobotkové: "Všem běžely před očima společné chvíle a zážitky s člověkem, který nám toho tolik předal nejen po stránce pěvecké, ale i lidské. Ti "mladší", kteří neměli tu čest se s paní Šubrtovou setkat a zažít osobně "všechno to slovy těžko sdělitelné", ocenili kromě vynikajících pěveckých výkonů i to zvláštní vnitřní propojení všech lidí, kterým Svatava navždy změnila život a zapsala se do srdcí."

TZ: Věra Poláchová Kavanová, Divadlo F. X. Šaldy v Liberci, foto: Karel Kašák

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky