Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj je na zimu připravený

24. 10. 2018

Rada Libereckého kraje schválila plán zimní údržby silnic II. a III. tříd v Libereckém kraji pro sezonu 2018–2019. Prostřednictvím společnosti Silnice LK a.s. bude kraj zajišťovat údržbu celkem na 2.009 kilometrech. Na seznam přibyla i silnice III/2919 v Novém Městě pod Smrkem. Na dalších třech úsecích krajských silnic bude využíván chemický posyp. Tuto zimu zůstane 65 kilometrů silnic ve vlastnictví kraje neudržovaných. Oproti předcházejícím rokům dochází ke snížení neudržovaných úseků o 3,4 kilometru.

Zimní údržba krajských silnic bude zajištěna společností Silnice LK a.s. Z celkového počtu 2.074 kilometrů silnic II. a III. třídy bude 743 kilometrů udržováno chemickou technologií. Tato metoda se použije na úsecích silnic III/2773 a III/2774 Roveň–Všelibice a silnici III/28736 ve Bzí na Železnobrodsku. Úsek silnice III/2718 v Polesí bude oproti předcházející sezoně udržovaný inertním posypem.

„Společnost Silnice LK má v současné době na skladě celkem 12 tisíc tun posypové soli a 16 tisíc tun inertního posypu. Na letošní zimu jsme připraveni,“ uvedl Petr Šén, generální ředitel společnosti Silnice LK.   

Rada Libereckého kraje již v září letošního roku schválila nařízení, které stanovilo, na kterých úsecích se pro jejich malý dopravní význam údržba provádět nebude. Liberecký kraj na nich nezajistí sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí. Celková délka těchto úseků silnic II. a III. třídy je 65 kilometrů. Oproti předchozímu zimnímu období došlo u silnice III. třídy číslo 2919 v úseku Nové Město pod Smrkem – křižovatka se silnicí III/2915 po dohodě s místní samosprávou, že se tato část zařadí do zimní údržby celého úseku silnice III/2919. Úsek bude udržován pluhováním.

„Liberecký kraj vyčlenil na zimní údržbu silnic ve schváleném rozpočtu kraje na letošní rok částku 45 milionů korun. V odsouhlaseném rozpočtovém výhledu na celý rok 2019 je částka 129 milionů. V loňském roce jsme na zimní údržbu vynaložili finanční prostředky ve výši 109,9 milionu korun,“ dodal náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter.

Dopravní značka „zimní výbava“ bude osazena na 14 úsecích, kde je nezbytné použití zimních pneumatik. Tato značka bude nově umístěna na silnici III. třídy v Bratrouchově a Stromkovicích. 

Zimní údržba silnic I. třídy v období 2018/2019 na území Libereckého kraje bude zajištěna Sdružením ESAT (EUROVIA CS, a.s., Silnice LK a.s., AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Technické služby města Liberce). Zimní údržba na silnicích I. tříd není součástí schvalovaného Plánu zimní údržby, protože nejsou v majetku Libereckého kraje, stará se o ně Ředitelství silnic a dálnic.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307