Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj již vybírá na příští rok zhotovitele rekonstrukcí krajských silnic 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 11. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Liberecký kraj s předstihem zahajuje výběrová řízení na zhotovitele rekonstrukce krajských silnic pro rok 2019. Předpokládaná hodnota oprav na celkem pěti připravovaných úsecích přesahuje 72 milionů korun. Návrh rozpočtu kraje prozatím počítá s částkou 100 milionů. V příštím roce plánuje Liberecký kraj investovat z vlastního rozpočtu na opravy silnic minimálně 300 milionů korun. Další finanční prostředky se kraj bude snažit získat z evropských a státních dotací.

Rada Libereckého kraje na své včerejší schůzi rozhodla o zahájení zadávacích řízení na rekonstrukce krajských silnic v celkovém předpokládaném objemu 72,6 milionu korun. Konkrétně se jedná o projekty rekonstrukce mostu ev. č. 26833-1 v Srní u České Lípy, kompletní rekonstrukce úseků silnice III/28735 Jistebsko–Skuhrov, II/282 Koberovy, III/28713 Radoňovice – Rychnov nad Nisou a o velkoplošnou opravu vozovky silnice III/28727 Jenišovice–Roudný. Další výběrová řízení budou zahájena ještě do konce kalendářního roku v závislosti na získaném povolení k zahájení staveb.

„Rada kraje odsouhlasila v návrhu rozpočtu na rok 2019 na rekonstrukce krajských silnic částku 100 milionů korun s tím, že v průběhu příštího roku se předpokládá její navýšení minimálně na 300 milionů,“ uvedla Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

O získání dalších finančních prostředků bude kraj usilovat zejména u Státního fondu dopravní infrastruktury a Integrovaného regionálního operačního programu, v rámci kterého kraj plánuje zahájení rekonstrukcí páteřních silnic Mimoň–Ralsko, Turnov–Příšovice, Doksy–Dubá a Česká Lípa – Dobranov. Dále má kraj v plánu v příštím roce opravit za podpory státní dotace například rekonstrukci silnice III/28743 Huť–Zásada, III/2895 Roztoky u Semil – Helkovice, III/28617 Mříčná, III2823 Radvánovice–Štěpánovice–Rovensko nebo silnici III/26836 Cvikov–Lindava.

Včetně národních, evropských dotačních prostředků a vlastních financí investuje kraj letos do oprav silnic zhruba 923 milionů korun. „Některé rekonstrukce se i přes velké úsilí zhotovitelů nepodaří z různých důvodů do konce roku dokončit. Již teď je například jisté, že nebude dokončena rekonstrukce zdi u silnice III/29042 mezi Tanvaldem a Albrechticemi v Jizerských horách, kde ale bude silnice během zimního období plně průjezdná,“ dodal Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. V průběhu zimního období nebude uzavřena ani silnice III/29013 v úseku Raspenava–Ludvíkov. Havarijní stav nábřežní zdi nebyl součástí původního projektu stavby.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky