Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj se zapojí do financování projektové a inženýrské přípravy, která má vyřešit dopady plánovaného rozšiřování těžby v dole Turów

10. 10. 2018

Dopady plánovaného rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów řeší Liberecký kraj dlouhodobě. Rada Libereckého kraje na svém včerejším zasedání rozhodla, že se kraj bude finančně podílet na projektové a inženýrské přípravě navržených opatření. Ty by měly vyřešit negativní vliv plánovaného rozšíření těžby dolu Turów na českém území.

„Situaci ohledně rozšiřování těžby v dole Turów řešíme již několik let. Během březnového výjezdního zasedání vlády zazněl příslib, že ministerstvo zemědělství finančně podpoří projektovou dokumentaci a inženýrskou přípravu na zajištění nových zdrojů vody, pokud by rozšiřování těžby v polském dolu Turów dále ovlivňovalo stav podzemních a povrchových vod v oblasti Frýdlantska a Chrastavy,“ uvedl hejtman Martin Půta.   

Ministerstvo zemědělství České republiky je připraveno uvedená opatření podpořit v letech 2018–2021. Vyčlenilo na daný účel částku ve výši 60 milionů korun. Maximální možná podpora ze státního rozpočtu je poskytována ve výši 70 % ze způsobilých výdajů. Z podmínek ministerstva vyplývá, že celková výše nevratné podpory poskytnutá ze všech zdrojů zúčastněných na spolufinancování nepřekročí 80 % ze způsobilých výdajů (státní rozpočet, kraj apod.). Z ministerstva zemědělství bude příjemcům poskytnuta podpora po předložení pravomocného územního rozhodnutí či pravomocného stavebního povolení.

„Mrzí mě, že se původně mluvilo o stoprocentní dotaci ze strany ministerstva, nikoliv o financování v poměru 70 % ministerstvo a 30 % spolufinancování. Nyní tedy musíme řešit, jakým způsobem se bude podílet na financování projektové a inženýrské přípravy Liberecký kraj,“ dodal Půta.

Liberecký kraj na spolufinancování vyčlení jednu třetinu vlastního podílu žadatele, a to maximálně do výše 10 % ze způsobilých výdajů projektu. Maximální celková částka, kterou kraj ze svého rozpočtu může vyčlenit za těchto podmínek je 8,6 milionu korun.

„Liberecký kraj již podpořil v roce 2016 a v roce 2017 projektové dokumentace k územnímu řízení, které byly zaměřeny na zajištění zásobování pitnou vodou v této oblasti v celkové výši 2.563.513,20 korun. Dotace byla rozdělena na zajištění zásobování oblastí pitnou vodou mezi Hrádek nad Nisou, Chrastavu, Frýdlant, Bulovku, Dětřichov a další obce,“ dodal radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiří Löffelmann.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307