Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na rozvoji bývalého vojenského prostoru v Ralsku se bude podílet Technická univerzita v Liberci

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 11. 2017 16:59
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dohodu o spolupráci mezi Libereckým krajem a Technickou univerzitou (TUL) v sídle kraje podepsali v pondělí 6. listopadu hejtman Martin Půta a rektor Zdeněk Kůs. Obě strany budou pracovat na dlouhodobé vizi pro bývalý vojenský prostor Ralsko. Součástí dohody je například podpora kraje při přípravě výstavního projektu TUL, který zahrnuje i vizi pro prostor Ralsko.

Youtube video

Na revitalizaci a rozvoji prostoru Ralsko má Liberecký kraj a TUL společný zájem. „Existuje několik myšlenek, jak by mohl celý prostor v budoucnu vypadat. Abychom našli jednu konkrétnější představu, navázali jsme v této věci spolupráci právě s Technickou univerzitou a její Fakultou umění a architektury,“ vysvětluje hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Technická univerzita v Liberci se zapojuje do smysluplných projektů a z Fakulty umění a architektury vyšla řada zajímavých a užitečných nápadů v oblasti krajinotvorby i revitalizace Liberecka. „Podle návrhu našich studentů byly například postaveny rozhledny v Heřmanicích a v Osečné. Naše fakulta navrhla možnosti znovuzrození města Mimoně, nebo využití brownfields v Chrastavě, novou podobu náměstí ve Stráži pod Ralskem atd. Dnes podepsaná smlouva je jen dalším pokračováním dobré spolupráce Libereckého kraje a Technické univerzity v Liberci,“ uvádí rektor TUL Zdeněk Kůs. „Ani otázka rozvoje bývalého vojenského prostoru Ralsko není pro naši univerzitu úplně novou záležitostí. Naši vědci z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace se zapojili do čištění zdejších vod silně znečištěných organickými polutanty. Naše ekonomická fakulta už v roce 2006 nabídla odborné konzultace týkající se rozvoje tohoto prostoru a vypracovala metodiku vyhodnocení  nevyužitých objektů. Ralsko poskytuje velké možnosti využití a zaslouží si naši pozornost. Jsem přesvědčen, že naši architekti přinesou výrazné a originální náměty pro využití Ralska,“ pokračuje rektor.

Katedra urbanismu Fakulty umění a architektury TUL dlouhodobě vyvíjí aktivity směřující k nalezení smysluplného konceptu rozvoje bývalého vojenského prostoru, dnes města Ralska. „Minulý týden například probíhal na naší fakultě mezinárodní workshop, za účasti HKU Utrecht a Meijo University Nagoya, kterého se účastnilo třicet zahraničních studentů, jehož tématem bylo právě Ralsko a jeho vizuální identita,“ uvádí příklady spolupráce Ing. arch. Radek Suchánek, Ph.D., vedoucí katedry urbanismu Fakulty umění a architektury TUL.

Dohoda, která je dnes podepsána, deklaruje podporu Libereckého kraje projektu TUL na realizaci pavilonu pro 16. Mezinárodní bienále architektury v Benátkách, pod kurátorským vedením Grafton Architects - Yvonne Farrell a Shelley McNamara, kde ústřední motto bienále bude Freespace/Svobodný prostor. Projekt je v současné době přihlášen do výběrového řízení Národní galerie v Praze. „Projekt připravený do soutěže pedagogy Katedry urbanismu FUA TUL a zahraničními partnery pracuje s vizí budoucího rozvoje města Ralska, kde veřejný/svobodný prostor je zásadním elementem nového staronového města,“ vysvětluje Ing. arch. Radek Suchánek.

„Kraj prostřednictvím své komise pro revitalizaci Ralska zformuloval obecné principy využití bývalého vojenského prostoru Ralsko, tak aby se pedagogové z Technické univerzity měli čeho držet. Věříme, že nám jejich projekt ukáže nový směr prostoru a třeba přivede zahraničního investora,“ komentuje statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která s katedrou dojednává konkrétní podmínky této spolupráce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky