Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpořil obnovu historických budov společnosti  Lasvit

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 06. 2019 00:00

Sdílet článek

Částkou 300 tisíc korun přispěl Liberecký kraj na obnovu památkově chráněného domu v Novém Boru, jenž se stane sídlem sklářské společnosti Lasvit. Slavnostní otevření nového ústředí firmy se uskuteční 24. června.

Společnost, jež působí po celém světě, objekty bývalé sklářské školy odkoupila do Libereckého kraje v roce 2013 právě se záměrem vybudovat vlastní kancelářské sídlo přímo v srdci sklářského kraje.

Jedná se o skupinu několika budov, přičemž dvě z nich, dostavěné okolo roku 1790 jsou památkově chráněné. Domy však v minulosti prodělaly mnoho necitlivých úprav a rekonstrukcí, které je poničily.

Všechny budovy přišly po získání stavebního povolení o novodobé přístavby a pozdější stavební zásahy. Na základě úzké spolupráce s pracovníky Národního památkového ústavu Libereckého kraje byl připraven projekt obnovy tak, aby byly památkové hodnoty původních budov co nejvíce zachovány a obnoveny.

Po provedení všech průzkumů (stavebně historický, stavebně technický a archeologický), vypsala společnost architektonickou soutěž, jejíž vítěz — studio OV-a —, přišlo s projektem přestavby na čtyři objekty s odlišnými charaktery a s důrazem na historii těchto staveb i na moderní architekturu. Zejména jeden z objektů, takzvaný skleněný dům, může aspirovat na unikátní počin v dějinách nejen lokální architektury.

„V případě budov společnosti Lasvit jde o krásnou ukázku propojení historických památkově chráněných budov s unikátní moderní architekturou, reprezentující obor, kterému se společnost věnuje, tedy sklářství. Zdařilá obnova historických budov i nový „skleněný dům“ se samy o sobě stanou novými dominantami Nového Boru,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na rekonstrukci historických částí přispělo kromě Libereckého kraje i Ministerstvo kultury a město Nový Bor.

„Vzniklo tak moderní sídlo společnosti, které odkazuje na tradiční řemeslnou výrobu skla na Novoborsku. Prostřednictvím značky Lasvit se bude prezentovat po celém světě,“ dodal Jiří Fiala, HR Director Lasvitu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky