Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od zámku Frýdlant k zámku Czocha mohou řidiči cestovat po nových silnicích

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 10. 2018 00:00
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

V úterý 23. října byla dokončena rekonstrukce silnic v rámci projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“. Oprava úseku silnice III/2918 a silnice III/2915 Dolní Řasnice – Srbská – státní hranice začala v roce 2017. Projekt byl spolufinancovaný z Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko pro období 2014–2020. Jeho hlavním cílem bylo zvýšit návštěvnost společného příhraničního regionu Frýdlantska a jižní části Dolního Slezska. Během dvou let bylo zrekonstruováno na území Libereckého kraje 23,5 kilometru silnic II. a III. třídy v celkové hodnotě 207,5 milionu korun.  

„Společně jsme opravili 65 kilometrů silnic. Jednalo se o největší projekt v programu česko-polské příhraniční spolupráce. Velký podíl na jeho dokončení má zejména maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski, kterému bych chtěl poděkovat za vynaložené úsilí. Věřím, že bezvadný stav vozovek povede nejen k vyšší návštěvnosti dvou nádherných zámků a k dalšímu rozvoji často neprávem opomíjených regionů, ale také pomůže víc propojit lidi z obou našich zemí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Hlavním cílem projektu bylo zvýšení návštěvnosti příhraničních území obou států a zlepšit dopravní dostupnost turistických atraktivit Frýdlantska a jižní části Dolního Slezska. Součástí projektu bylo i vytvoření informačně navigačního systému prostřednictvím dopravních značek a informačních tabulí s QR kódy, které odkazují na turistické cíle v oblasti.

 „V rámci projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“ bylo rekonstruováno celkem 64,6 kilometru silnic na českém i polském území. Došlo k opravám živičných krytů vozovek, dále byla provedena obnova nezpevněných krajnic, dopravního značení, kompletní oprava odvodnění včetně rekonstrukce propustků, mostů a silničních zdí,“ dodal náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter. 

V prosinci roku 2016 došlo k podpisu smluv s vybranými zhotoviteli. Stavební práce, před nimiž se pokácela nevyhovující vegetace, byly zahájeny na jaře roku 2017. Po dokončení rekonstrukce byla u všech úseků vysázena silniční zeleň. Na dalších úsecích ve Frýdlantském výběžku bude dosadba pokračovat ještě v následujícím roce tak, aby kraj naplnil svůj závazek vysázet cca 1.500 kusů stromů. Na území kraje byly kompletně zrekonstruovány úseky silnic v délce 23,5 kilometru.

Konkrétně se jedná o úseky:

  • silnice III/03511 Frýdlant – Kunratice – státní hranice,
  • silnice III/2918 a III/2915 Dolní Řasnice – Srbská – státní hranice,
  • silnice III/2909 Raspenava – Krásný Les,
  • silnice II/291 Nové Město pod Smrkem – státní hranice,
  • silnice III/2919 Nové Město pod Smrkem – Horní Řasnice,

Celkové náklady na rekonstrukce úseků krajských silnic dosáhly 207,5 milionu korun. Liberecký kraj prostřednictvím příspěvkové organizace Krajská správa silnic Libereckého kraje obdržel dotaci ve výši 85 % uznatelných nákladů z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko pro období 2014–2020. Dalších 5 % finančních prostředků získal kraj ze státního rozpočtu.

Partnerem projektu na polském území bylo Województwo Dolnośląskie/Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu. V jižní částí Dolního Slezska prošly rekonstrukcí silnice č. 358  Platerówka – Świecie, č. 360 Gryfów Śląski – Świecie  a č. 361 Proszówka – hraniční přechod (Czerniawa).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky