Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Papírna Hamr na Jezeře a zámek Návarov jsou Památkou roku 

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 10. 07. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Papírna Hamr na Jezeře a zámecký areál Návarov vyhlásil Liberecký kraj Památkami roku 2017 Libereckého kraje. Oběma památkám bude udělen titul a odměna ve výši 50.000 Kč. Liberecký kraj tímto způsobem oceňuje úspěšné projekty obnovy budov nebo staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí.

Výběrová komise už v loňském roce ocenila dvě památky, a sice zámek ve Svijanech a Dolení mlýn. „Mysleli jsme si, že situace, kdy budeme mít rozsahem dvě nesouměřitelné památky, nastala v loňském roce výjimečně. Ukázalo se, že i letos jsme na tom stejně,“ vysvětluje Květa Vinklátová, radní Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Obě památky splnily podmínky soutěže, které jsou uváděny v jejím statutu. U Papírny Hamr na Jezeře se jednalo o obnovu všech vnějších stěn objektu s ohledem na dodržení technologie a barevnosti fasády. Zámecký areál Návarov se naopak dočkal celkové rekonstrukce areálu, jejímž smyslem bylo obnovit barokně-klasicistní kompozici. Obnova se týkala objektu zámku, domu hospodáře, stodoly, konírny, altánu a oranžerie. Majitelé zrekonstruovali také zámecký park, zahradu a nádvoří.

„Liberecký kraj si váží vlastníků památek, kteří spolupracují s památkáři a vrací památku do původního stavu. Uvědomujeme si, že rozhodnout se pro rekonstrukci památky znamená projít po cestě, která není ani jednoduchá, a rozhodně ne levná. Těší nás, že narůstá počet majitelů, kteří si uvědomují památkovou hodnotu a sami usilují o pietní obnovu. Obnovu památek každoročně podporujeme prostřednictvím dotačního fondu kraje, u velkých obnov pravidelně přispíváme přímou dotací,“ dodává radní Vinklátová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky