Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pěvák z Jindřichovic pod Smrkem slaví 60 let

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 28. 02. 2019 00:00

Sdílet článek

Společný zpěv a přátelství dovedly jindřichovický sbor Pěvák až do dnešních dní. Soubor zve všechny své bývalé kolegy na oslavu šedesáti let existence. Ta se uskuteční 13. dubna 2019 od 14:00 na sále Jindřichovického statku.

Jindřichovice pod Smrkem byly od nepaměti známé aktivním způsobem života jejich obyvatel. Rok 1959 je zaznamenán jako aktivní začátek pěveckého sboru. Z pramenů víme, že v té době byly v Jindřichovicích jen dvě televize a tak se každý musel o zábavu postarat sám. Někdo rád sportoval, někdo se věnoval ochotnickému divadlu a dvanáct žen dalo přednost zpěvu. Pět z nich byly paní učitelky národní školy a školy mateřské. V roce 1960 se sbor poprvé zúčastnil krajské přehlídky.

V 70. letech vznikl i soubor dětský. Sbormistryní se stala paní Marie Žabková, která již tehdy vedla i pěvecký sbor dospělých. Oba sbory mezi sebou uvítaly chlapecké i mužské hlasy. Z kronik a novinových článků je zřejmé, že žádná kulturní událost v obci a okolí, se bez vystoupení obou sborů neobešla. Dětský sbor se pravidelně účastnil soutěže "O Zlatou snítku". 

V polovině 80. let se kvůli malému zájmu dětí pěvecký sbor rozpadl. Někteří měli to štěstí, že věkem přešli ze sboru dětského do sboru dospělých.  Do konce 90. let ho stále vedla paní Majka Žabková, následně přizvala paní Věru Olivovou, která samostatně řídí sbor již deset let.  Repertoár se trochu pozměnil, takže z původní lidové tvorby se rozšířil o písně tzv. umělé a populární.

„Vážím si práce obou sbormistryň, které sbor zcela nezištně bez nároku na honorář vedou. Je to dlouhodobá práce a sbor se neustále obměňuje. Znamená to začínat stále tak trochu od začátku. A když děláte nějakou práci desítky let, srostete s ní. Blahopřeji sbormistryním a pěveckému sboru k úctyhodným šedesátinám,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Soubor, který dnes tvoří členové i z Liberce, okolí Frýdlantu a Nového Města pod Smrkem, zve všechny své bývalé kolegy, kteří si prošli pěveckou cestou souboru, na oslavu šedesáti let. Ta se uskuteční 13. dubna 2019 od 14:00 na sále Jindřichovického statku.

„Chceme si společně zazpívat a zavzpomínat.  Mnozí z nás již texty zapomněli, ale při prvním udání tónu a pod vedením sbormistryní paní Žabkové a Olivové, to bude, jako bychom nikdy zpívat nepřestali,“ uvedla Míša Novotná, bývalá členka sboru.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky