Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po hladině vodní nádrže Kristýna u Hrádku nad Nisou se o prvním květnovém víkendu proháněly rádiem řízené modely historických plachetnic

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 05. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Plachetnice jsou stavěny nadšenci podle svých velkých předloh co nejpřesněji, často do nejmenších detailů. Jedná se o kategorii F-NSS ve které se soutěží podle pravidel vydaných světovou organizací Naviga. Modely plují jen s využitím větru, nesmí mít žádný přídavný pohon. Výběr předlohy je na modeláři, stejně jako velikost modelu daná měřítkem. Hodnotí se kvalita stavby, shoda s předlohou, kdy se často používají pro stavbu modelu originální podklady z muzeí či loděnic.

Následují společné jízdy modelů na trojúhelníkovém kurzu, vyznačené bójemi. Aby bylo možno porovnat jízdní vlastnosti různě velkých modelů, zavádí se hendikep, do kterého vstupuje výtlak, plocha plachet a délka modelu na vodorysce.  Hendikep dále zahrnuje hodnocení stavby modelu. Po hodinové společné jízdě modelů, kdy se uplatňují pravidla jízdy jako u skutečných plachetnic, se výsledné časy násobí hendikepem a vzniká výsledné pořadí v rozjížďce. Vždy tři rozjížďky dávají výsledné pořadí závodu, dané bodovým hodnocením umístění v jednotlivých rozjížďkách.

„Pro diváky jsou zajímavé právě rozjížďky, kde se na hladině pohybuje mnohdy dvacet i více modelů současně. Pro nezasvěcené se modely navíc pohybují nepochopitelně, což je dáno nutností například křižovat proti větru. Vzniká tak, řekněme, pestrý mumraj, mnohdy s kolizními situacemi, řešenými však modeláři, kapitány svých lodí, podle pravidel přednosti,“ vysvětlil Petr Tulpa, náměstek pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.  

V této disciplíně se pořádají Mistrovství světa a Evropy v dvouletých periodách, letošní „Svět“ bude v maďarském městě Banku. Soutěž na Hrádecké Kristýně letos oslavila své desáté jubileum, kdy v roce 2010 navázala na předchozích pět setkání v Duchcově. Právě tam vznikla i myšlenka pořádání soutěže jako Evropský pohár, otevřený pro zahraniční modeláře, takže desáté setkání na Kristýně bylo ve znamení již dvanáctého Evropského poháru. Tato patnáctiletá tradice naši soutěž zařadila mezi prestižní akce, kde je hojná účast modelářů z mnoha zemí. Bezpochyby nejvzdálenější modeláři přijíždějí až z Ruska, z Moskevské oblasti, velká je účast z Polska a samozřejmě je to i výtečná příležitost pro naše modeláře po dlouhé zimě předvést své modely a něco natrénovat do nové sezóny.

Během víkendu se jely hned tři různé závody – v pátek Zlatá plachta Kristýny 2019, v sobotu Pohár Trojmezí 2019 a v neděli Regata Modrá stuha 2019. A právě součet výsledků prvních dvou závodů Zlaté plachty Kristýny a Poháru Trojmezí určoval pořadí XII. ročníku Evropského poháru NAVIGA F-NSS. Závody se jely v několika třídách NSS-A senioři a junioři, NSS-B, NSS-C a NSS-D. Vítězové Evropského poháru obdrželi putovní pohár, na němž zůstanou vyryta jejich jména. O vítězství ve třídě NSS-A seniorů se postarala ruská závodnice Raisa Basina, mezi juniory vyhrál Rus Fedor Gerachenko. V třídě NSS-B si první místo získal Marek Kolaczyk z Polska, třídu NSS-C ovládl Alexandr Grashchenkov z Ruska a na poháru třídy NSS-D zůstane nesmazatelně napsáno jméno českého závodníka Jindřicha Culka. V nedělní Modré stuze 2019 si prvenství nenechala vzít ruská modelářka Raisa Basina.

Letošní Kristýna trochu trpěla na rozmary počasí, v hlavní den soutěží, v sobotu, dokonce i sněžilo. I přes tyto obtíže byly odjety všechny plánované rozjížďky. Nízké teploty nebyly příjemné a jistě odradily jindy hojnou účast diváků zblízka i z daleka. Nedělní závěrečná regata Modrá stuha se už jela za sluníčka, které trochu vylepšilo alespoň pocitově teplotu vzduchu. Závěrečné vyhodnocení soutěží a předání cen za účasti starosty města Hrádku nad Nisou pana Horinky a také hejtmana Libereckého kraje, pana Půty bylo plné úsměvů po pěkně prožitém víkendu.

TZ:

Jiří Kreisel, ředitel soutěže

+420 605216112

www.minisail.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky