Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pohřešovanou seniorku vypátral psovod dobrovolných hasičů z Hejnic

11. 07. 2018

Rozsáhlé pátrání po starší seniorce, které rozjeli policisté a další vyzvané složky již v neděli ráno, skončilo happy endem. Ženu se snažili najít i za pomoci vrtulníku s termovizí a specializovaných týmů se psy. Právě pětiletý Chester z Petrova, čtyřnohý pomocník Sboru dobrovolných hasičů Hejnice, ji nalezl v pondělí před polednem jen zhruba kilometr od jejího domova. 

79 letá seniorka odešla ze svého bydliště na Rychnovsku v sobotu večer. Poté, co příbuzný nahlásil v neděli ráno její zmizení, jsme okamžitě zahájili rozsáhlé pátrání,“ popsala královéhradecká policejní mluvčí Lenka Burýšková s tím, že vše skončilo šťastně. Ženu nalezli v pondělí 9. července půl hodiny před polednem zhruba kilometr od domova na kraji vesnice v poli, v katastru obce Svídnice. Nalezl ji psovod Pavel Morávek se svým německým ovčákem ze SDH Hejnice, který je součástí týmu záchranných psů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Seniorka při předání do péče lékařů se svými zachránci komunikovala. „Psovi, který paní našel, patří tak velká odměna. Obrovské poděkování však rovněž patří všem, kteří se na záchraně podíleli,“ poznamenala Burýšková. Dodala, že pátrání se zúčastnila více než stovka dobrovolníků i profesionálů. Při akci propátrali pozemní prostor o rozloze přesahující patnáct kilometrů čtverečních a dalších 50 km2 vzdušného prostoru propátral vrtulník.

Na akci se podíleli složky pořádkové policie z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje se specializovaným týmem na pátrání po osobách s názvem STOPA s termovizí (tzv. „Stálý tým k opatření a pátrání“), policejní kynologové z Pardubického kraje, Letecká služba Policie ČR Praha, cizinecká policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje s termovizí, Horská služba Krkonoše a Deštěné v Orlických horách, kynologové z Městské policie Praha, záchranní psovodi SH ČMS - konkrétně družstvo JSDHO a SDH Hejnice.

Bc. Lenka Klimentová
lenka.klimentova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 606781410