Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sdružení Tulipan ocenilo vnitřní sílu a obětavost pečujících

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 12. 2019 00:00
  • Magazín

Sdílet článek

Jako poděkování všem, kteří se o své blízké se sníženou soběstačností starají sami doma, připravilo sdružení Tulipan v sobotu 30. listopadu slavnostní večer v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v Liberci.  Nad akcí, nazvanou Ocenění pečujících osob Libereckého kraje 2019, převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Martin Půta a náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda. Pavel Svoboda přišel také osobně pogratulovat všem vyznamenaným.

Neformálně pečující osoby se doma starají o své blízké s handicapem, o děti, dospělé nebo seniory, kteří se bez pomoci druhých neobejdou. Díky jejich péči mohou postižení zůstat v rodině, žít doma, v prostředí, na něž jsou zvyklí, a nemusejí odejít do ústavního zařízení. Večer sdružení Tulipan ocenil především vnitřní sílu a obětavost pečujících. Pořadatelé také vyzdvihli jejich nelehký životní úděl, který si zaslouží větší pozornost a ocenění ze strany širší veřejnosti.

Cenu sdružení Tulipan získali: Iva Šilhavá, Zdena Ubiasová, Vlasta Fialová, Ivana Minaříková, Martina Janová, Lenka Vanclová, Alena Voborníková, Monika Vondroušová, Hana Koudelková, Ilona Literová, Alena Maryšková, Dana Moricová, Marie Zurčínová, Pavlína Holubcová, Anna Majerechová, Radka Ondrušková, Ludmila Machová, Marcela Fulierová, Božena Bezděková a Miroslav Roháček.

„Lidé, kteří se často vzdají svého zaměstnání i osobního života jen proto, aby se mohli doma starat o někoho blízkého, si zaslouží náš obdiv a úctu. Obětovávají se druhým. A šetří tím nemalé peníze státu. Jak jsem se dozvěděl, neformálně pečujících je v celé republice kolem 400 tisíc, v Libereckém kraji asi 14 tisíc. To je hodně,“ zdůraznil náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Proto vítám projekt sdružení Tulipan - S podporou k lepší péči. Jeho součástí byl i večer, věnovaný oceňování pečujících. Vyznamenání pečujících přispívá k tomu, aby se o jejich nelehkém údělu víc vědělo a víc se pro ně dělalo.“

Slavnostní večer v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev byl vyvrcholením projektu S podporou k lepší péči. Ten poskytoval pečujícím osobám individuální podporu a poradenství, vzdělávání, terapeutické a jiné aktivity. „Pro pečující zorganizovalo Sdružení Tulipan veřejnou sbírku. Lidé na transparentní účet poslali celkem šedesát tisíc korun. Ty budou rozděleny mezi oceněné rovným dílem, jako poděkování za odvahu zveřejnit svoje životní příběhy a zviditelnit tak skupinu osob pečujících o své blízké,“ upřesnila Lenka Matěchová, odborný pracovník projektu S podporou k lepší péči.

Sdružení Tulipan vydalo v rámci projektu také publikaci Příběhy pečujících osob. Útlá knížka zachycuje osudy několika pečujících. Například paní Alena z Lomnice nad Popelkou postupně převzala doma péči o psychicky postiženého syna, nemocného manžela, mentálně nemocného přítele zemřelé tchýně a následně i o svou zestárlou maminku. Další pečující se vyrovnávají s těžkým zdravotním postižením svých dětí. A některé z matek či babiček přiznávají, že jim občas docházejí síly.

Na slavnostním večeru ve Zlatém Lvu vystoupila pohybová skupina OdRaz, spojující nadšence ze Sdružení Tulipan a Domova Maxov. O hudební produkci se postaral Swingband Zdeňka Hůly. Akci finančně podpořilo také statutární město Liberec a několik dalších měst a sponzorů. Projekt S podporou k lepší péči byl spolufinancován z grantového programu OC Nisa a dotací z Evropské unie v rámci Operačního programu Zaměstnanost.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky