Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum chystá restaurování sbírkových předmětů

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 12. 2017 00:00

Sdílet článek

Historické plakáty, necesér maršála Radeckého či hodinový stroj věžních hodin – to vše je v rámci druhé etapy modernizace Severočeského muzea v Liberci připraveno k restaurování. Projekt obnovy muzejních exponátů podporuje v rámci svých programů Evropský fond pro regionální rozvoj a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Předpokládaná cena za restauraci tří zmíněných exponátů vyjde na cca 600 tisíc korun.

„Sbírkové předměty v našich muzeích jsou němými svědky své doby. Je důležité je udržovat v co nejlepším stavu pro další generace. Snažíme se využít dotačních programů, které nám umožňuji tyto vzácné předměty restaurovat,“ zhodnotila význam projektu Květa Vinklátová, radní Libereckého kraje pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

„Restaurátorské práce v libereckém muzeu navazují na první etapu péče o exponáty, která probíhala v květnu roku 2017. Její součástí byl průzkum a vytipování památek vhodných pro obnovu. Pro realizaci projektu byly následně vybrány tři exponáty,“ dodala Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Prvním předmětem prací je restaurování historických plakátů od autorů, jako jsou Alfons Mucha, Henri de Toulouse-Lautrec či Vojtěch Hynais. Díla pochází z období let 1884 až 20. léta 20. stol. Plakáty budou restaurovány postupně a stanou se součástí zcela nové expozice muzea. Předpokládaná cena prací je 115.400 Kč.

Druhým exponátem je obnova hodinového stroje věžních hodin. Ty byly vyrobeny v roce 1898. Hodinový stroj bude zrestaurován za účelem vystavení ve vstupní hale Severočeského muzea v Liberci. Cílem projektu je zachovat funkčnost stroje tak, aby byl kromě bicího mechanismu udržován v plném chodu. Cena práce je 201.790.50 Kč.

Posledním předmětem projektu obnovy sbírkových exponátu libereckého muzea je restaurování neceséru, tedy cestovního kufříku s toaletními potřebami maršála Václava Radeckého z Radče. Ten se skládá ze 72 kusů předmětů z různých materiálů. Restaurátorský zásah bude směřovat k navrácení všech artefaktů na původní místa uvnitř kufříku. Předpokládané výdaje pro obnovu jsou 302.500 Kč.

Během zpracování projektu bude tým restaurátorů předkládat průběžné podrobné zprávy vč. fotodokumentace. Práce budou probíhat v souladu s restaurátorským průzkumem, který byl zpracován v květnu 2017.

logo_IROP

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky