Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Symboly státu budou k vidění ve vestibulu krajského úřadu

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 02. 2018 00:00

Sdílet článek

Severočeské muzeum v Liberci se i přes uzavření své hlavní budovy zapojí do oslav Roku republiky. Ve vstupním vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje si bude možné od úterý 6. března zdarma prohlédnout ve třech vitrínách malou ukázku muzejních exponátů s tematikou české a československé státnosti.

„Výstava ve třech vitrínách k výročí založení Československa bude proměnná, protože omezený prostor neumožňuje větší tematickou výstavu. Každé dva měsíce se tak zájemci seznámí s novými exponáty. Čtvrtá vitrína představí pravidelně nový exponát měsíce,“ představuje koncept výstav Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Muzeum v únoru letošního roku, s pomocí Českého rozhlasu, vyhlásilo dárcovskou akci na téma patriotik, tj. předmětů se státní symbolikou z období od roku 1918 do současnosti. Na výstavě již budou představeny první výsledky této akviziční akce. Nejcennějším přírůstkem do muzejních sbírek je originál dopisu Tomáše Garrigue Masaryka z roku 1934, zdobený státním znakem technikou takzvaného slepotisku. První díl výstavního cyklu však bude věnován především československým legiím. Muzeum mimo jiné představí unikátně dochovanou kompletní uniformu vojáka 21. československé pěší legie ve Francii, která po vzniku samostatného československého státu posloužila k výstroji nově vytvořené Hradní stráže. Legionářské tematiky se též úzce dotýkají dvě sochy legionářů, jejichž autorem je jeden ze zakladatelů moderního českého sochařství Otto Gutfreund. Originály realistických plastik ruského a francouzského legionáře vznikly v polovině 20. let minulého století na objednávku Památníku odboje na Vítkově a následně je začala sériově vyrábět keramická dílna Keras v Bechyni. Z vystavených sochařských děl ještě zmíníme alegorii československé armády od Julia Lankáše z 2. poloviny 30. let nebo portrétní medaili T. G. Masaryka od slavného českého sochaře a absolventa jablonecké uměleckoprůmyslové školy Otakara Španiela. „Jako exponát měsíce představíme v březnu tzv. „nouzové bankovky“, které dočasně platily poté, co Liberec v říjnu 1918 odmítl vznik Československa a přihlásil se k provincii Deutschböhmen,“ přibližuje úvodní exponát měsíce Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci.

Severočeské muzeum v Liberci bude kvůli rekonstrukci zavřené dva roky a jeho pracovníci budou využívat netradičních prostor a příležitostí pro představení jeho bohatých sbírkových fondů a činností jednotlivých oddělení. Výstava ve vestibulu krajského úřadu je součástí tohoto záměru.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky