Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Huntířově si můžete vyrobit vlastní luk nebo řezbářský nůž

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 07. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V obci Huntířov v okrese Jablonec nad Nisou si mohou návštěvníci Libereckého kraje a místní obyvatelé vyrobit vlastní luk, nožík nebo modřínový šindel vlašského typu. Po předem domluveném termínu se zájemcům bude věnovat v rámci placených kurzů odborník Petr Klíma. Přihlásit se může každý na webových stránkách https://dilnasagittaria.cz/.

„Všichni určitě známe ten pocit, když si něco vyrobíme vlastníma rukama. Tady je příležitost vyrobit něco netradičního. Vždyť nůž, luk a šípy nebo šindel doma běžně nikdo z nás nedělá. Bude to zážitek, který si každý zapamatuje,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Při výrobě řezbářského nože se účastník kurzu naučí vykovat čepel, hrubé broušení, kalení a finální broušení. Dále si pak může vyrobit střenku z vybraného dřeva, nýty a celý nůž si zkompletuje.

Dalším kurzem je výroba 3 kusů replik středověkých šípů. Každý účastník ručně ohobluje ratiště, připraví a ováže si letky z peří, ukove hroty a šíp dokončí. Celá výroba trvá zhruba 7 hodin. K šípům je ale samozřejmě potřeba také luk. Vyrobit si jej je možné z jasanu, a to typ longbow o nátahové síle do 45 lbs.

Poslední z nabízených kurzů je výroba modřínového šindele vlašského typu. Z tohoto kurzu si zájemce neodveze žádný výrobek, jen zážitek a zkušenosti. V případě potřeby je možné si nechat šindele vyrobit.

Účastníci kurzu budou mít k dispozici materiál, nástroje a vybavení, k tomu dostanou i rady a zkušenosti.„Práci nechám na vás, ale kdykoli budete chtít, tak vám pomohu. A nakonec to nejlepší – výrobek si odvezete a s ním i zážitek, že jste si ho stvořili sami,“ dodal pořadatel kurzů Petr Klíma.

Více informací včetně přihlášek naleznete na: https://dilnasagittaria.cz/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky