Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V září odstartuje třetí vlna kotlíkových dotací

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 03. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém únorovém zasedání schválilo zapojení kraje do třetí vlny kotlíkových dotací. Nový program odstartuje letos v červenci. Příjem žádostí se spustí v září. Po rozhodnutí o poskytnutí dotace od ministerstva životního prostředí bude moci kraj rozdělit na výměnu starých kotlů celkem 139 milionů korun.

Liberecký kraj v současné chvíli připravuje projektovou žádost do 117. výzvy Operačního programu Životní prostředí pro období 2014–2020. Po schválení žádosti bude moci kraj rozdělit celkem 139 milionů korun na výměnu zastaralých neekologických kotlů za ekologické zdroje tepla.

Žadatelé mohou vyměnit kotle na ruční přikládání 1. a 2. emisní třídy za automatické kotle na biomasu, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. V letošní výzvě nebude možné pořídit kombinovaný kotel na uhlí a biomasu. Výše podpory závisí na druhu pořizovaného zdroje tepla. Stejně jako v předchozích výzvách budou zvýhodněni ti žadatelé, kteří žijí v obcích se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Výzvu k podávání žádostí kraj vyhlásí letos v červenci. Zájemci pak mohou žádat o podporu od září. „Vzhledem k tomu, že se v minulém kole kotlíkových dotací osvědčilo elektronické podání žádosti o dotaci, zůstane kraj u tohoto způsobu podání,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

V průběhu vyhlášené výzvy plánuje správce programu – odbor regionálního rozvoje a evropských projektů – semináře pro žadatele ve vybraných obcích kraje. Zájemci se zde dozví informace o podmínkách vyhlášeného programu, důležitých termínech a také postupech, jak žádost na krajský úřad podat.

Podrobnější informace týkající se plánovaných seminářů najdou žadatelé začátkem září na webových stránkách programu /kotlikove-dotace.

logolink_kotlikove_dotace

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky