Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj rozvíjí spolupráci s okresem Görlitz v cestovním ruchu a kultuře

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 10. 2013 12:20
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na úřadě zemského rady v Görlitz se v závěru minulého týdne uskutečnilo v přítomnosti landráta okresu Bernda Langeho, náměstkyně hejtmana LK Hany Maierové, vedoucích odborů regionálního rozvoje, turismu, kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu   LK a Lankreis Görlitz.

Diskutována byla řada témat z oblasti spolupráce v cestovním ruchu a kultuře.

„Hovořili jsme například o možnosti přeshraniční spolupráce při vzájemné propagaci aktivit a činností v území prostřednictvím dostupných médií na německé i české straně, o pořádání společných konferencí k aktuálním tématům a problematice turismu, o jazykové výuce ve školách  pro pracovníky v oblasti cestovního ruchu, o propagaci výsledků projektu Hřebenovka, o cykloturistice, i o vzájemném zastupování na veletrzích cestovního ruchu,“ vypočítala náměstkyně hejtmana.

Němečtí partneři zase navrhli k vzájemné diskusi realizaci divadelního projektu „JOS“, kdy divadla v rámci Trojzemí nastudují společné představení a herci vystupují současně ve svých rodných jazycích. Jde o zajímavý jazykový experiment, na němž se podílí i Divadlo F. X. Šaldy v Liberci.  „Rovněž jsme projednali možnosti recipročních výstav v prostorách úřadu zemského rady v Görlitz a ve vstupních prostorách objektu Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci. Prezentovány byly výsledky z realizace projektu „Prostor, město, umění“ jehož součástí byla i výstava v Krajské vědecké knihovně na jaře letošního roku,“ připomněla Hana Maierová.

Aktuálním tématem byl projekt Krajina podstávkových domů. Svou činnost končí sekretariát tohoto projektu a nově bude fungovat nadace, jejímž záměrem je iniciovat zapsání podstávkových domů na seznam UNESCO.  V květnu příštího roku se na německé straně uskuteční akce Evropské dny, na nichž budou moci vystoupit soubory z Libereckého kraje.

„Ve vztahu k podnikatelským subjektům jsme diskutovali záměr jak vycházet vstříc českým návštěvníkům Saska a jak využívat více českého jazyka, například v tištěných nabídkách německých restaurací,“ prozradila náměstkyně hejtmana.

Liberecký kraj německým partnerům nabídl využití výstavy fotografií z projektu Šlechta jako turistický produkt Euroregionu Nisa a z projektu Hřebenovka a souhlasil se společným setkáním zástupců informačních center a realizací případných studijních cest v regionech pro následnou účinnou propagaci.

„Informovali jsme naše německé kolegy, že hodláme marketingově zpracovat existující trasy v kraji pro handicapované návštěvníky,“ poznamenala Hana Maierová s tím, že němečtí partneři se následně dotazovali na postup ve věci zapsání Horského hotelu Ještěd na seznam UNESCO.

Zástupci Landkreis Görlitz byli informováni i o realizaci projektu rekonstrukce libereckých městských lázní na galerijní objekt a byli pozváni na otevření nové  Oblastní galerie.

„V této souvislosti jsme nabídli možnost společné konference k tématu moderních způsobů prezentace sbírek v muzeích a galeriích a realizaci doprovodných kulturních a vzdělávacích programů pro nejširší veřejnost,“ doplnila Hana Maierová. 

V závěru jednání landrát Bernd Lange formuloval záměr uzavření dohody mezi Landkreis Görlitz a Libereckým krajem o vzájemné spolupráci, která by mimo jiné obnášela i pravidelné setkávání alespoň dva krát ročně.  „Dohoda by měla obsahovat náměty dlouhodobé spolupráce a současně i aktuálně řešená témata s důrazem na vzájemnou propagaci projektů a aktivit,“ uzavřela náměstkyně. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky