Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V kraji vznikly jedinečné příručky pro řemeslníky renovující podstávkové domy

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 03. 2015 10:39
  • Rozvoj

Sdílet článek

Závěrečná konference k  projektu zaměřeného na řemeslnickou práci při obnově podstávkových domů se konala 23. března v útulné světnici nedávno obnoveného podstávkového domu ve Frýdlantě – Větrově.

Hosty domem provedl Milan Maršálek z Dolní Řasnice. Ze spolku Český svět.

Zde se sešli, realizátoři projektu se zástupci médií, příznivci lidové architektury a tradic a dále také zástupci Krajského úřadu LK.  Seznámení s projektem a jeho výsledky zajímavě doplnily i příběhy tohoto konkrétního domu a lidí, kteří v něm žili.

Projektem jsme se zaměřili na prezentaci a propagaci podstávkových domů jako jedinečného kulturního a historického dědictví českou-polsko-německé oblasti Euroregionu Nisa.  Podařilo se nám propojit téma podstávkových domů s oblastí celoživotního vzdělávání v technické oblasti. V projektu vznikla metodika a série učebnic pro stavební řemesla specializovaná na rekonstrukci podstávkových domů,“ přiblížila projekt koordinátorka Jitka Doubnerová za spolek Frýdlantsko.

Dvouletého projektu se zúčastnilo přes 80 odborníků z oblasti památkové péče a stavebnictví, projektantů i řemeslníků. Odborné výstupy (metodika, příručky, obsah kurzů) vznikaly přímo v aktivní diskusi všech zúčastněných. Proto se metodiky mohou pochlubit, že jsou skutečně založené na reálné praxi řemeslníků s ohledem na citlivost lidové architektury.

Informace k aktuálnímu dění  budeme dále zveřejňovat na www.podstavky.cz. Podle možností chceme rozšiřovat nabídku odborné literatury a fungovat jako neveřejná knihovna se zápůjční a rozesílací službou pro zájemce. Současně se těšíme, že upevníme spolupráci se spolkem Dubáci (www.dubaci.cz), kteří se věnují lidové architektuře v oblasti Českodubska,“ uvedla Doubnerová.

„Mám radost, že se prostřednictvím Libereckého kraje podařilo na tento projekt získat dotaci ve výši 3,1 mil. Kč v rámci globálního grantu OP VK - Podpora nabídky dalšího vzdělávání v Libereckém kraji.  Za hlavní přínos tohoto jedinečného projektu vidím skutečnost, že se potkala skupina lidí, kteří mají o podstávkové domy zájem a chtějí sdílet své zkušenosti,“ řekl Vít Příkaský, člen rady LK, pověřený řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, tedy v resortu, v jehož gesci je administrace uvedeného operačního programu.

Podstávkové domy vnímám jako symbol našeho kraje, proto jsem rád, že se podařilo během posledních 10 let podchytit rozmístění podstávkových domů v regionu a současně zvýšit povědomí mezi veřejnost i díky projektům přeshraniční spolupráce se Saskem a Polskem,“ dodal Příkaský.

Máte-li o příhraniční historii či architekturu zájem, jste srdečně zváni do vodního mlýna v Krásném Lese, kde od soboty 11. dubna bude konat výstava pod názvem Podstávkové domy na severu Čech. Výstavu připravil Národní památkový ústav Ústí nad Labem.

Bližší informace: Tereza Šímová, asistentka člena rady LK RNDr. Víta Příkaského, tereza.simova@kraj-lbc.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky