Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Absolvent frýdlantského Gymnázia Jan Hlávka vytvořil dar pro Izrael

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 10. 2013 13:08
  • Školství

Sdílet článek

Grafický cyklus absolventa Gymnázia Frýdlant Jana Hlávky, který vytvořil ilustrace k povídkám Franze Kafky jako svoji maturitní práci z dějin umění, byl vybrán Památníkem Terezín jako oficiální dar České republiky památníku Jad Vašem v Izraeli.

„Každoročně do památníku zasíláme výtvarné práce naši žáků a Jan Hlávka tentokrát zvítězil,“ vysvětlila ředitelka školy Alena Hlávková.

Dar bude podle ní předán prezidentem republiky v průběhu během současné státní návštěvy Izraele. „Pro Gymnázium Frýdlant to velká čest a uznání. Je to také významná reprezentace Libereckého kraje ve vzdáleném Izraeli na tak uznávaném místě jako je památník Jad vašem,“ míní ředitelka.

„Je to velký úspěch i pochvala i pro krajské školství,“ zdůraznila krajská radní pro školství Alena Losová.

 

Jad Vašem je památník obětí a hrdinů holocaustu v Izraeli Založen byl v roce 1953 na základě zákona izraelského parlamentu – Knesetu.

Jméno památníku pochází z biblického verše: „Že dám jim v domě svém a mezi zdmi svými místo, a jméno (hebr. jad va-šem) lepší nežli synů a dcer. Jméno věčné dám jim, kteréž nebude vyhlazeno.“ (Izaiáš 56:5).

Památník je umístěn v Jeruzalémě, na hoře Har ha-Zikaron (Hoře Pamatování). Jde o rozsáhlý komplex budov, pomníků a soch. Posláním památníku je dokumentovat historii židovského národa v období holokaustu, uchování památky na šest miliónů židovských obětí tohoto období a v neposlední řadě také předávání odkazu holokaustu dalším generacím. Při památníku byla v březnu 1963 zřízena Komise pro rozpoznávání spravedlivých, vedená nejvyšším Izraelským soudem, která uděluje titul Spravedlivý mezi národy lidem, kteří prokazatelně přispěli k záchraně Židů před holokaustem.

Součástí památníku je největší a nejobsáhlejší archiv dokumentů o holokaustu na světě. Je v něm shromážděno více než 62 miliónu stran dokumentů, přes 267 tisíc fotografií a několik tisíc dokumentárních filmů. V areálu se také nachází knihovna zabývající se holokaustem ve světě. V knihovně je přes 86 000 knih a téměř 4 000 periodik.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky