Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Adventní program na hradech a zámcích

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 19. 11. 2018 00:00

Sdílet článek

I v letošním roce si pro své návštěvníky kasteláni hradů a zámků v Libereckém kraji připravili programy v adventní čas. Přijměte pozvání a vychutnejte si předvánoční čas při poslechu vánočně laděných interiérů.

„Advent by měl být časem zklidnění, zamyšlení, setkávání se s blízkými a přáteli. Snažím se v posledních letech právě tak tuto krásnou dobu trávit. S rodinou jsme si dávno řekli, že je pro nás nejcennější právě společně strávený čas a ne záplava dárků, za kterými bychom se měli v předvánočním čase honit. Dopřát si výlet na některý z hradů a zámků, které mají adventní program, bude určitě pro mnohé rodiny příjemnou příležitostí, jak společně prožít některý z adventních dnů,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Státní hrad a zámek Frýdlant: Speciální adventní prohlídky reprezentativních prostor zámku s vánoční výzdobou se budou konat 8. a 9. prosince. Přijďte si zazpívat vánoční koledy a podívat se, jak se Vánoce slavily na zámku. Slavnostně vyzdobené interiéry vás přesunou k hraběcímu štědrovečernímu stolu.

Státní hrad Grabštejn: V sobotu 1. prosince v rámci Vánoc na Grábštejně si s kostýmovanými průvodci můžete připomenout vánoční zvyky a obyčeje, prohlédnout vyzdobené interiéry a načerpat adventní atmosféru. Vše podpoří stánky občerstvením i cukrovím a také s drobnými dárečky a suvenýry.  Po celý den budou probíhat adventní dílničky, kde si můžete vyrobit např. renesanční vánoční betlém, adventní přáníčko, zimní zapichovátko, vánoční ozdobu a ozdobit domácí perníček.

Adventní prohlídky Grabštejna pak návštěvníky zavedou nejen do hradních interiérů vybavených mobiliářem z 16. až 20. století, ale budete moci načerpat i vánoční atmosféru v kapli svaté Barbory, skvostu renesanční architektury. Prohlídky se konají v neděli 2. prosince, o víkendech 8. a 9. prosince či 15. a 16. prosince.

Státní zámek Lemberk: V rámci vánoční hrané prohlídky aneb Nové zvyky nové republiky se budete moci obeznámit s nelehkou situací služebnictva na Lemberku, které se musí rychle připravit na nečekanou návštěvu Františka Clam-Gallase a celé jeho rodiny během vánočních svátků. Služebnictvo, kterému chybí potřebný personál, zázemí a zkušenosti má před sebou opravdu složitý úkol. Ve dnech 1. nebo 2. prosince se dozvíte, jak vše dopadlo.

O víkendu 8. a 9. prosince si můžete prohlídnout nejen vánočně vyzdobené clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, ale uvidíte i ukázku vánočního slavení a zvyků šlechty obohacenou v sobotu 8. 12. o příchod Mikuláše, andělů a čertů.

Prohlídku nejen vánočně vyzdobené clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, ale uvidíte i ukázku vánočního slavení a zvyků šlechty můžete zažít ještě i v sobotu 15. 12. 2018. V neděli 16. prosince příjemně zakončí návštěvnickou sezónu na zámku Lemberk komorní smíšený pěvecký sbor Canzonetta pod vedením sbormistra Radomíra Starého.

Státní zámek Sychrov: Jako každý rok i letos proběhnou na státním zámku Sychrov tradiční trhy spojené s ukázkami řemesel, prodejem tradičního zboží a bohatým programem pro děti i dospělé. Vánoční atmosféru umocní i betlém v nádvoří. Novinkou kromě prodloužené sobotní otevírací doby tržiště do 18:00 je možnost dětských „čertovských“ prohlídek po oba dny 1. a 2. 12. I o tomto víkendu je možné absolvovat prohlídku vánočně vyzdobeného zámku.

Státní zámek Zákupy: Tradiční adventní prohlídky zámku Zákupy se letos odehrají v rámci nové prohlídkové trasy, tzn. v bytě lesního rady Ing. Josefa Mati z doby první republiky. Prohlídka zařízeného bytu z doby první republiky s výkladem průvodce neopomene také výklad o vánočních zvycích, nebude chybět vánoční výzdoba, ozdobené vánoční stromy či štědrovečerní tabule s nadílkou. Součástí prohlídky, která bude probíhat od 24. listopadu do 16. prosince vždy v sobotu a neděli bude rovněž vánočně vyzdobená kaple sv. Františka z Assisi.

Na adventní koncert s krátkou večerní prohlídkou nově zpřístupněného bytu z doby první republiky zve v sobotu 15. prosince státní zámek Zákupy. Koncert s názvem „Poslán jest od Boha anděl…“ se uskuteční ve vytápěném koncertním sále císaře Josefa II. v přízemí zámku. Po jeho skončení proběhne krátká večerní prohlídka nově zpřístupněného bytu vrchního lesního rady v 1. patře zámku s vánoční výzdobou.  Na programu jsou skladby světoznámých hudebních skladatelů G. F. Händela, J. S. Bacha, W. A. Mozarta či A. V. Michny z Otradovic.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky