Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Akce Jizerky za humny skončila

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 06. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6586|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

S koncem školního roku končí i celoroční projekt Jizerky za humny. Dnes a zítra prezentují zúčastněné školy výsledky celoroční práce v multimediálním sále Krajského úřadu LK v Liberci. Postupně se představily ZŠ Na Perštýně, ZŠ Lesní, DDM Frýdlant, ZŠ Na Výběžku, ZŠ Jabloňová, ZŠ Rýnovice a ZŠ sportovní Tanvald.

Tento projekt  pro žáky základních škol připravila již počtvrté Správa CHKO Jizerské hory. Školní třídy či skupinky dětí, které se na začátku školního roku do projektu přihlásily potom po celý rok pozorovaly vybrané místo ve svém okolí.

„V minulých letech to byl strom, voda či živočichové, pro letošní rok  jsme vybrali téma Moje oblíbené místo – Můj ostrov,“ uvedla Lenka Zadrobilová ze Správy  CHKO Jizerské hory. Děti si ve svém okolí vybraly oblíbené místo, kam po celý školní rok docházely. Zároveň plnily zadané úkoly dle ročních období . Například na podzim si své místo zmapovaly, zjišťovaly co na jejich ostrově roste, kdo tam žije a kreslily mapy. V zimě  zase zkoumaly cesty do okolí, cesty které propojují jejich ostrov s jinými ostrovy,  dělaly ankety po okolí s lidmi, kteří na jejich místě žijí a zjišťovali, co se spoluobčanům na místě líbí a co by změnili. Nakonec na jaře zkoumali lokalitu z  různých perspektiv.

„Do projektu se zpočátku zapojilo 23 tříd z různých koutů Jizerských hor,  projekt dokončilo 16 kolektivů ze sedmi škol kraje,“ poznamenala Zadrobilová.

 Díky finanční pomoci Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor  mohli žáci za odměnu  vyjet na výlety do Jizerských  hor s průvodcem ze Správy CHKO Jizerské hory, kde přímo v přírodě získávali informace o lesích, rašeliništích, geologii či vodě v Jizerských horách. Celý projekt je součástí celoročních oslav Jizerky slaví  ke 40. výročí vyhlášení CHKO Jizerské hory . Záštitu na tímto projektem převzali ministr životního prostředí Martin Bursík a náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika.

„Po celý měsíc červenec můžete tyto práce shlédnout ve V klubu v ulici 5. května v Liberci a od srpna budou vystaveny v liberecké ZOO v pavilonu slonů,“ zve Lenka Zadrobilová.



Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky