Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Asociace krajů hodlá zákon o poplatcích napadnout u Ústavního soudu

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 01. 2010 19:33

Sdílet článek

 

Vyjasnění názorů na současnou situaci kolem proplácení tzv. regulačních poplatků ve zdravotnictví z rozpočtů jednotlivých krajů přispěla čtvrteční večerní schůzka hejtmanů s ministrem vnitra Martinem Pecinou, které se zúčastnil také hejtman LK Stanislav Eichler. Jak ministr vnitra, tak předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek po ní potvrdili, že nelze najít obecně platné řešení ve všech krajích, protože v každém je jiný systém krajského zdravotnictví.
„V některých krajích jejich předchozí vedení krajské nemocnice rozprodalo nebo pronajalo, takže jsou i kraje, které žádné nemocnice nemají. Tam je situace jiná než v kraji, kde krajská zařízení tvoří páteř zdravotního systému. I náklady se výrazně liší,“ řekl novinářům ministr Martin Pecina. Zdůraznil, že vyjasnění názorů na problematiku mělo pro něj význam, protože bude spolu se svou rozkladovou komisí rozhodovat o výsledcích správních řízení, která vedou úředníci jeho ministerstva s některými kraji.

„Některé kraje akceptovaly, co jsme jim vytkli, takových krajů přibylo, jiné nám i dnes sdělily, že trvají na svém stanovisku a vyčkají na výsledky správních řízení, jiné kraje teprve zvažují, jakou cestou půjdou dál,“ dodal ministr.
Michal Hašek potvrdil, že sociální demokraté se chystají nejpozději do konce února podat ústavní stížnost.

 „Jsme přesvědčeni, že poplatky jsou v rozporu s ústavou. Chceme, aby se Ústavní soud touto otázkou znovu zabýval. Nyní navíc můžeme na základě údajů Státního ústavu zdravotnických informací konstatovat, že poplatky neprokázaly předpokládaný regulační účinek. To byl přitom jeden z argumentů, proč Ústavní soud před dvěma lety nechal Julínkovu podobu tzv. regulačních poplatků žít,“ řekl předseda Rady Asociace krajů. Za klíčový posun Michal Hašek označil skutečnost, že ministerstvo dnes respektuje právo krajů poskytovat občanům dary.
„Vládu jsem prostřednictvím pana ministra dnes vyzval, aby zrušila rok staré ostudné usnesení Topolánkova kabinetu, které říkalo, že se mají dary z krajských rozpočtů analyzovat a dokonce se kvůli nim má zvažovat, že by se krajům neproplácely nemandatorní výdaje ze státního rozpočtu. Byl bych rád, kdyby pan premiér Fischer toto usnesení po roce zrušil,“ řekl Michal Hašek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky