Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bakterie klostridie jako zabiják? Silná slova, která plynou z neznalosti

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 07. 2012 14:48
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

 

Superbakterie Klostridie“ svým celým a odborným názvem Clostridum difficile je anaerobní sporulující bakterie, která se běžně vyskytuje u lidí, zvířat i v životním prostředí. Klostridia jsou unikátní svou schopností dlouhodobě přežívat díky odolnosti vůči celé řadě antibiotik a dovedností tvořit spóry. U lidí je výskyt C. difficile v tlustém střevě poměrně běžný, vyskytuje se u více než poloviny novorozenců a desetiny až pětiny dospělých lidí.

 

„Problémová je však situace, kdy u nemocného člověka dojde k souhře několika faktorů. Léčba antibiotiky například na zápal plic nebo močovou infekci, zpomalení pohybu střeva v důsledku ulehnutí na lůžko, podání léků proti bolesti, či protivředově působící léky. Za těchto okolností může dojít k množení klostridií v tlustém střevě a k produkci toxinů poškozující stěnu střeva nebo perforaci střeva,“ říkáprimář infekčního oddělení Krajské nemocnice Liberec Adam Vitouš.

Zároveň však upozorňuje, že je potřeba si uvědomit, že vážné komplikace u této infekce mají nejčastěji nemocní v pokročilejším věku (nad 80let), kteří navíc přichází do nemocnice primárně s jiným problémem. Hodnocení příčiny smrti může být tedy hodně problematické.

 

„Od roku 2010 jsme na našem oddělení hospitalizovali 20 lidí s klostridiovou kolitidou, jen jeden průběh byl velmi vážný s nutností operace na tlustém střevě, nikdo s pacientů nezemřel. Infekce vyvolané C.difficile je svým způsobem specifická s nároky na izolaci a cílenou léčbu s dostupností kvalitní mikrobiologické diagnostiky, je tedy vhodné tyto pacienty léčit na infekčním oddělení, navíc naše pracoviště je jedno z center aktuálně probíhající mezinárodní studie hodnotící nové způsoby léčby,“ uvedl šéf infekčního oddělení.

 

Nárůst počtu pacientů v posledních letech souvisí se zlepšenou diagnostikou těchto nemocí, větším používáním a nadužíváním antibiotik, stárnutím populace a schopností bakterií včetně klostridií na všechny tyto jevy reagovat. V žádném případě bych toto onemocnění nepodceňoval, avšak vážný nebo smrtelný průběh může mít celá řada nemocí, proto slova jako superbakterie nebo zabiják jsou zbytečná a plynou z neznalosti věci,“ uzavřel primář Vitouš.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky