Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

BESIP LK projednal projekty na zvyšování bezpečnosti na silnicích v roce 2010

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 01. 2010 12:37

Sdílet článek

 

Jako již každoročně na začátku roku se řídící výbor BESIP Libereckého kraje za předsednictví náměstka hejtman LK pro dopravu Martina Seppa sešel k hodnocení činnosti a plánu do dalšího roku, tentokráte v závěru minulého týdne.

Výbor, jehož činnost byla ustanovena koncepcí BESIP LK v roce 2003, je složen ze zástupců jednotlivých subjektů, kteří působí v oblasti zvyšování a prevence bezpečnosti silničního provozu. Mezi členy patří např. zástupci Policie ČR, zástupce Ministerstva dopravy – BESIP, pracovníci odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje, správci komunikací a další.

„Řídící výbor se zabýval vyhodnocením dopravní nehodovosti a projekty v roce 2009 a dále chystanými projekty pro tento rok. Jednání bylo rozděleno na dva tematické celky. Prvním z nich byla oblast lidského činitele a druhou částí problematika pozemních komunikací,“ uvedl náměstek hejtmana.

„Pohled do statistik nehodovosti loňského roku je o něco pozitivnější než vloni. Výrazným způsobem ubylo smrtelných dopravních nehod a nehod s těžkými následky na zdraví. V roce 2010 budeme pokračovat v projektech, které se nám podařilo nastartovat a dále bychom se rádi zaměřili na problematiku nepřiměřené rychlosti, která stále zůstává největším zabijákem na našich silnicích. Děti jakožto účastníci silničního provozu pro nás zůstávají jednou z priorit a projekty podpory dopravní výchovy budeme nadále podporovat,“ doplnil.

 

 Členům výboru se v průběhu jednání představila studentka ČVÚT – Fakulty stavební v Praze  Markéta Němcová zajímavou diplomovou práci na téma Analýza bezpečnosti dopravy v Libereckém kraji.

Byla to pro nás další zajímavá zkušenost, když její výsledky potvrdily i předchozí diplomku studentky Lenky Průšové, tentokrát z Fakulty dopravní. Ta ji nazvala Studie nehodových úseků v LK. Například víme,, samozřejmě mimo jiné,  že úsek silnice II. třídy od Mimoně do České Lípy u obce Bohatice je nejrizikovějším místem v počtu dopravních nehod v Libereckém kraji,“ uvedl náměstek hejtmana.

 Podle něj Lenka Průšová zároveň připravila studii na bezpečnostní řešení úseku a Krajská správa silnic LK již pracuje na další dokumentaci.

„Předpokládáme, že zbržďovací ostrůvek před vjezdem do obce, ve které nejsou vybudovány chodníky, by se měl začít stavět v roce 2011,“ dodal s tím, že Liberecký kraj dlouhodobě spolupracuje s ČVÚT, zejména Fakultou dopravní.

 

V oblasti lidský činitel byl nastíněn roční plán BESIP LK, resp. projekty v něm navržené, byla představena analýza úrazů cyklistů v Libereckém kraji, a diskutovány trendy, příčiny a řešení dopravní nehodovosti.

V části pozemní komunikace se účastníci zabývali nejvíce nehodovými úseky v Libereckém kraji a projekty dopravních staveb, které nejvíce ovlivňují bezpečnost na pozemních komunikacích.

„Při plánování projektů a rozdělování prostředků je velmi důležité, abychom získali pohled na problematiku BESIP od všech subjektů, kteří se zvyšování bezpečnosti provozu na našich silnicích každodenně věnují. V tomto ohledu je úloha řídícího výboru nenahraditelná,“  uzavřel Martin Sepp.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky