Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Botanická zahrada Liberec představí jablka s příběhem

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 04. 01. 2024 11:41

Sdílet článek

Od 8. do 18. února 2024 se v liberecké botanické zahradě uskuteční tematická výstava jablek. Cílem této výstavy je seznámení veřejnosti se smyslem moderního šlechtění jabloní a představení až 60 historických, současných tržních a novošlechtěných odrůd. Výstava je připravována ve spolupráci s Ústavem experimentální botaniky Akademie věd České republiky, který se šlechtění jabloní věnuje již více než 60 let[.

Tematická výstava Jablka s příběhem, jejíž I. ročník se uskuteční od 8. do 18. února 2024 v Botanické zahradě Liberec, je jedinečnou akcí, zaměřenou na odbornou i laickou veřejnost. 

Jednotlivé odrůdy budou prezentovány vizuálně atraktivním způsobem a návštěvníci se mohou těšit na poutavé příběhy, které se k jednotlivým odrůdám váží. "Dvakrát za den bude pro návštěvníky připravena též malá degustace šesti moderních odrůd vyšlechtěných Ústavem experimentální botaniky AV ČR, vč. odrůdy Opal®, která byla v roce 2015 v rámci propagace vyslána jako doplněk stravy astronautům NASA na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS)," říká ředitel Botanické zahrady Liberec Bc. Václav Lenk. 

Součástí výstavy je i doprovodný program.

Přednášky s komentovanou degustací jablek se uskuteční 9. a 10. února. Hodinový blok bude rozdělen na dvě části - v první se účastníci dozví zajímavosti o historii, smyslu a perspektivách moderního šlechtění jabloní. 
Ve druhé části proběhne odborná degustace pestrého spektra 20 odrůd jablek, umožňující zajímavé srovnání vybraných odrůd našich předků, odrůd současných tržních, jež známe z obchodů a vybraných novošlechtění Stanice šlechtění jabloně ÚEB AV ČR, odpovídajících světovým požadavkům a trendům na jablka blízké budoucnosti. Návštěvníkům výstavy se tak naskýtá unikátní možnost „nadčasové“ degustace odrůd jablek napříč staletími.

Vstupenky na tuto přednášku je třeba koupit předem na nových webových stránkách zahrady www.botanickaliberec.cz.

Součástí doprovodného programu je také zahrádkářská poradna Ing. Jana Zimy, šlechtitele z ÚEB AV ČR, která se uskuteční 10. února od 9 do 12 hodin a 11. února od 13 do 16 hodin.

 

ZDROJ TISKOVÉ ZPRÁVY: Botanická zahrada Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky