Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Češi a Poláci vyjedou společně na dvou kolech

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 06. 2013 19:17
  • Rozvoj

Sdílet článek

Protáhněte si těla a poznejte krásy Mikroregionu Tanvaldsko a jeho cyklotras na přátelské cyklojízdě nazvané „Společně na dvou kolech“. Projet se vlakem po ozubnicové trati a pak šlápnout do pedálů kol můžete v sobotu 15. června. Poznáte přitom kousek z české strany Jizerských hor a navštívíte i jejich polskou část.

 

Program přátelské cyklojízdy:

 

Datum konání: sobota 15. 6.

 

 9.38 – odjezd českých účastníků vlakem z Tanvaldu

 9.54 – příjezd vlaku do stanice Kořenov

 9.56 – odjezd účastníků cyklojízdy z české strany z Kořenova do stanice Jakuszyce

             (zájemci můžou jet i na kole)

10.16 – příjezd vlaku do Jakuszyc

11.00 – start cyklojízdy českých i polských účastníků (z prostoru areálu Bieg Piastów v       

             Jakuszycích)

13.00 – předpokládaný příjezd do cíle na Jizerku (parkoviště Mořina)

13.15 – občerstvení

14.00 – závěr a odjezd

 

Všechny zvou za sportem i poznáním partneři projektu Optimalizace a propagace cyklotras česko – polského cyklistického areálu, Svazek obcí Mikroregionu Tanvaldsko a město Sklářská Poruba.

 

Tip na návštěvu:

Kořenov – Zubačka, nejstrmější a jediná ozubnicová trať v Česku

Návštěvníci se můžou těšit na historické jízdy vlaků i další novinky. Souprava Zubačky se například letos představuje v novém historizujícím nátěru z 60. let 20. století. Jezdit bude od této sezony i historická motorová lokomotiva T435.0111 přezdívaná Hektor, z roku 1961.

Na nádraží v Kořenově, kde je i Muzeum ozubnicové železnice, nově začaly jezdit důlní vláčky na železnici o rozchodu 450 mm.

Muzeum historické ozubnicové dráhy v Kořenově je otevřeno až do 30. září, denně od 10 do 17 hodin. Vstupné je 30 korun pro dospělé a 20 korun pro děti do 12 let a důchodce.

 

 

Cyklotrasy Mikroregionu Tanvaldsko:

Mikroregion Tanvaldsko nabízí přes 150 kilometrů cyklistických stezek. Mají různou náročnost, a tak si vyberou nejen cyklisté začátečníci, ale i rodiny s dětmi nebo sportovněji zaměření majitelé kol. Navazují na známé cyklotrasy Českého ráje, Krkonoš, Jablonecka i Polska.

Mikroregionem Tanvaldsko vede hlavní páteřní trasa – „Cyklostezka Járy Cimrmana aneb Na kole okolo Liptákova“, na kterou v různých místech navazují odbočky do jednotlivých obcí. Vzniká tak síť různě náročných okruhů.

Páteřní trasa začíná v Návarově u penzionu „Rusalka“, kde je plynulým pokračování trasy č. 4248 ze Železného Brodu. Odtud pokračuje kolem návarovského zámku přes Lhotku do Zlaté Olešnice na místo pojmenované „Na Vrších“. Odtud pak mohou cyklisté pokračovat více směry.

Pokud zůstanou na páteřní trase, dovede je z místa „Na Vrších“ přes hřeben nad Zlatou Olešnicí do okrajových částí Velkých Hamrů, Bohdalovic a Svárova, dále přes Popelnice do Tanvaldu – Šumburku, kde je hlavní uzel několika cyklotras.

Hlavní neboli páteřní trasa pak dovede cyklisty dále do Desné v Jizerských horách, údolím řeky Bílé Desné na Protrženou přehradu a následně do horské osady Jizerka. Zakrátko se cyklisté ocitnou v Polsku, to když překročí turistický přechod Jizerka – Orle. Odtud pak po polských cyklotrasách dorazí až do Harrachova nebo si mohou vybrat některé ze stezek v Polsku.

 

 

Mikroregion Tanvaldsko

Mikroregion Tanvaldsko je seskupením 11 obcí na úpatí Jizerských hor. Jsou ideálním místem pro celoroční turistiku.

V Mikroregionu Tanvaldsko jsou k vidění i unikátní přírodní lokality, kulturní, technické i architektonické památky. Nechybí tady ani další atrakce, muzea, sportovní areály a v zimě tady lidé mohou využít několik velkých lyžařských areálů či desítek kilometrů lyžařských běžeckých tras. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky