Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipské muzeum a galerie se pro veřejnost otevře již 4. března

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 03. 2015 15:24

Sdílet článek

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě se pro veřejnost znovu otevře již 4. března v 9 hodin a zahájí tak svou návštěvnickou sezónu pro rok 2015.

I přes pokračující rozsáhlé generální opravy střech na celém areálu kláštera, které v plné šíři financuje Liberecký kraj, jenž je vlastníkem klášterního areálu a zřizovatelem Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, budou po dvou měsících intenzivních příprav opět v plném rozsahu otevřeny pro veřejnost všechny stálé expozice.

 "Jsem velice ráda, že se daří úspěšně realizovat rozsáhlou rekonstrukci střech v areálu muzea a nad očekávání díky úsporám na stavbě i postupnou opravu omítek.“, chválí stávající situaci statutární náměstkyně hejtmana PhDr. Maierová. Pracovníci muzea tak mohli v uplynulých měsících, alespoň vlastními silami, obnovovat interiéry expozic tak, aby mohli přivítat návštěvníky v prostorách, které byly protékáním střech silně poškozené a nedůstojné. Stavební práce, díky kterým bude areál tohoto krajského muzea jistě chloubou České Lípy, budou dokončeny v polovině roku,“ doplnila Maierová.

 

Díky dokončené střeše na hlavní budově kláštera mohly v lednu a únoru začít práce v interiérech expozic. Přestěhoval se expoziční a výstavní fundus a nainstalovaly se exponáty. Pracovníci muzea doplnili expozice o nové sbírkové předměty, které byly dlouhodobě vystavené mimo muzeum. Všechny vystavené sbírkové předměty bylo třeba ošetřit, nakonzervovat a připravit pro veřejnost. Návštěvníci se tak mohou těšit na nové doprovodné informace a dokumenty, které sbírkový předmět doplňují. Do expozic se také vrací všechny sbírkové předměty, které byly v minulém roce z důvodu jejich ochrany uloženy do depozitářů.      

O nové druhy živočichů je doplňována stálá přírodovědná expozice Českolipska. Poprvé tak bude možno vidět například chov kozy bezoárové na Českolipsku.     

Ve stálých expozicích exotické přírody instalujeme nové druhy živočichů, které jsme získali ze zoologických zahrad a od řady chovatelů v roce 2014,“ těší se z novinek ředitel muzea Zdeněk Vitáček.
„V expozicích „Svět moří a oceánů“ a „Svět mineralogie, geologie a paleontologie“ ukážeme našim návštěvníkům nově zakoupené kraby a zkameněliny,“ doplnil.   

Pro návštěvníky je v letošním roce připraven i nový orientační systému, který pomůže s orientací v celém areálu kláštera. Ten bude nadále vylepšován dle potřeb návštěvníků. Novinkou je i oživení jednotlivých expozic o interaktivní prvky, které budou návštěvníkům všech věkových kategorií sdělovat potřebné informace zábavnou formou nebo hrou.

 

V průběhu měsíce března se také rozběhne činnost galerie v obou jejích částích (Jídelna a Chodba), kde budou nainstalovány první dvě výstavy, které zahájí galerijní sezónu 2015.

„S nadsázkou se dá říci, že naší hlavní výstavou a akcí v roce 2015 bude dokončení generální rekonstrukce střech kláštera, kterou pro Českolipsko financuje v plné výši Liberecký kraj.“ chválí si spolupráci se svým zřizovatelem ředitel Vitáček.

„V letošním roce zůstanou pro veřejnost uzavřené prostory ambitu, Lorety, Loretánského dvora, Svatých schodů a kaple Nejsvětější Trojice. Právě zde dnes probíhá závěrečná etapa generálních oprav střech kláštera,“ upřesnil.    

 

Třebaže bude rok 2015 ještě částečně omezen provoz na Klášterní zahradě v souvislosti s probíhající stavbou, připravuje českolipské muzeum přes všechna omezení i letos řadu akcí.

„Obnova celého klášterního areálu v České Lípě přispěje ke kulturnímu a vzdělávacímu účelu tohoto historického, muzejně galerijního centra České Lípy a celého Českolipska. Veškeré náklady na opravu interiérů a expozic budou hrazeny z příspěvku zřizovatele, kterým je Liberecký kraj,“ zdůraznila statutární náměstkyně.

 

Pro více informací  Ing. Zdeněk Vitáček; ředitel a zoolog

Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, příspěvkové organizace Libereckého kraje Muzeum exotické přírody

Tel.: 487 824 145, linka 20 a 33

Mobil: 724 245 465

Fax: 487 824 146

E-mail: vitacek@muzeumcl.cz

www.muzeumcl.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky