Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipské muzeum představí výstavu lukostřelců a ostrostřelců

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 03. 2019 00:00

Sdílet článek

Od 15. března do konce roku bude v Galerii Chodba Vlastivědného muzea a galerie Česká Lípa probíhat výstava s názvem „Lukostřelci a ostrostřelci v České Lípě“. Expozice představí činnost a historii dvou významných českolipských střeleckých spolků.

První z nich je Spolek lukostřelců, který byl založen v roce 1581. Ve své činnosti pokračoval nepřetržitě až do druhé světové války. Nejvýznamnější akcí byla vždy slavnost na Svatodušní svátky (Letnice) spojená s tzv. „střílením ku ptáku“, které se konalo kousek od hostince U lukostřelce.

„Připomínání místních tradic je jedním z významných úkolů muzeí. Lukostřelci a ostrostřelci byli váženými občany měst a obcí, kde působili. V některých městech se dnes místní snaží tuto tradici obnovit, i když dnes už jen jako připomínku, bez původní funkce,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Druhý spolek, Sbor ostrostřelců, založený oficiálně v roce 1813, pečoval v mírové době o veřejný pořádek, zákonnost a bezpečnost osob i majetku. Kromě cvičných střeleb a střeleckých slavností na Střelnici byl sbor ve svých slavnostních uniformách se zbraněmi stálou reprezentativní součástí všech oslav církevních a státních svátků i vítání důležitých návštěv až do nacistické okupace.

Kromě historie obou spolků výstava představí kuše, pušky, dřevěnou maketu orla, prapory, části uniformy ostrostřelců a drobné dary věnované spolku lukostřelců.

„Hlavním magnetem výstavy je 38 malovaných ostrostřeleckých terčů, které jsou jedinečným pramenem výtvarného charakteru a společenského poslání pro střelecké soutěže,“ prozradil Jaroslav Panáček, kurátor výstavy.

Terčový obraz tvoří celá řada námětových skupin: motivy morální či moralizující, spojené s příslovími a sentencemi, biblické náměty, výjevy z pověstí a z válek, ale i některé významné události.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky