Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipské muzeum převzalo socialistický sídlištní kryt

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 01. 2023 15:33
  • Kultura

Sdílet článek

Podzemní nevyužívaný kryt na sídlišti Sever v České Lípě převzalo do své správy na počátku roku Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Kryt i nadále zůstává majetkem Libereckého kraje; muzeum je krajskou příspěvkovou organizací.

„Při prohlídce jsme zjistili, že prostor splňuje požadavky na uložení všech druhů předmětů včetně sbírkových. Vlhkost se zde pohybuje v rozmezí od 60 do 70 % a teplota je celoročně stabilní kolem 14 °C. Současný stav nevyžaduje nákladné stavební nebo technické úpravy ani úklidové zásahy pro naše využití. Zabezpečení odpovídá našim požadavkům a bude doplněno jen minimální investicí,“ informoval Zdeněk Vitáček, ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Kryt v hodnotě 770 tisíc korun byl vybudován v utajení pro případnou ochranu úzké skupiny vybraných představitelů vedení českolipského okresního národního výboru a nebyl určen pro civilní obyvatelstvo. Byl vyřazen z centrální evidence krytů, je morálně a především technicky zastaralý. Jeho uvažované přebudování na záložní pracoviště krajského krizového štábu se nakonec neuskutečnilo – není uvnitř dostatečně veliký a úpravy by stály moc peněz.

Českolipské muzeum společně se svým zřizovatelem, kterým je Liberecký kraj, připravuje rozsáhlou rekonstrukci tří svých objektů detašovaných pracovišť.  V Červeném domě, původně renesančním loveckém letohrádku, vznikne stálá expozice lovu, palných a sečných zbraní ze sbírky muzea. V dalších budovách se plánují nová odborná pracoviště, specializované dílny a depozitáře. A právě kvůli dočasnému vystěhování a vyklizení těchto objektů bylo nutné najít v České Lípě vhodný prostor, kam s vybavením budov. Tím je právě kryt.

„Po dokončení rekonstrukce všech objektů a vybudování centrálního depozitáře v Českém Dubu, se sbírkové předměty přestěhují, a kryt se uvolní. Nabízejí se dvě možnosti jeho využití. Buď předání městu, anebo vybudování nové muzejní expozice, která návštěvníky seznámí s obdobím od roku 1945 do roku 1990 s důrazem na téma studené války na Českolipsku. To je však horizont minimálně 5 let, takže máme na rozhodnutí dost času,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

 

Fotografie: Českolipský Deník /Petra Hámová

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky