Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cesta do Indie představí jabloneckou bižuterii, šperk a sklo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 05. 2019 00:00

Sdílet článek

Výstavou Cesta do Indie připomíná jablonecké Muzeum skla a bižuterie jednu z neobyčejných kapitol zdejší bižuterní produkce a zahraničního obchodu, jehož základem se na dlouho dobu staly skleněné náramkové kroužky, takzvané bangle.

Na konci 19. století začala jablonecká bižuterie dobývat trhy koloniální Britské Indie. Své místo zde našly především metalizované foukané perle a bangle – skleněné náramky pro hinduistické ženy, které Jablonec nad Nisou v tomto exotickém regionu na dlouho dobu proslavily.

Kolekce těchto skleněných náramkových kroužků je ve sbírce muzea rozsáhlá, dokumentuje všechny typy zde vyvinutých technologií a nesmírnou vynalézavost zdejších výrobců v jejich dekorování a uměleckém zpracování. Fungující obchodní vztahy vedly ke snaze nabídnout indickým zákazníkům i další typy bižuterie.

Vystaveny budou ukázky luxusních ozdob se skleněnými kameny, meditační a náboženské pomůcky nebo upomínkové předměty s vyobrazením božstev a indických osobností, například Gándhího,“ uvedla kurátorka výstavy Kateřina Hrušková.

Na výstavě nechybí ani z Indie dovezené šperky, bižuterie i dekorační předměty zakoupené jako suvenýry nebo ukázky výrobků japonské, čínské i indické konkurence.

Dlouhá léta budované obchodní vztahy přerušila až druhá světová válka. Po ní se do Indie začaly ve velkém vyvážet perle, perličky
a skleněné kameny. Tuto kapitolu zastupují především luxusní předměty prezentující použití českých perliček v rámci indického oděvního průmyslu v 60. – 80. letech 20. století.

Cenné exponáty doprovodí originální výprava, která návštěvníka zavede do přístavu zámořských lodí i rušného indického tržiště. Tam si bude moci každý vyzkoušet, jak se obléká sárí, proměnit se v maháradžu v turbanu nebo se seznámit s indickým písmem.
A samozřejmě tu najde také připomínku parníku Gablonz, který se stal symbolem obchodu s banglemi před první světovou válkou.

Pro malé i velké cestovatele je po celou dobu výstavy připraven doprovodný program v podobě hry, která je celou expozicí provede. „Čekají nás i další doprovodné akce – odborné přednášky, workshop zaměřený na indické odívání, tvůrčí dílny pro všechny generace
a komentované prohlídky výstavou
,“ řekla muzejní pedagožka Milena Zachařová.

Slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 16. května od 17.00 ve vestibulu hlavní budovy muzea, atmosféru navodí vystoupení taneční skupiny Kintari. Výstava potrvá do 20. října.

 

TZ: Muzeum skla a bižuterie

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky