Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Chcete se dožít stovky? Pak mějte pořád dobrou náladu!

22. 03. 2016

Brát život optimisticky, na nikoho se nehněvat, těm, kteří vám ublížili, rychle odpustit, a usmívat se na všechny lidi kolem. To je zaručený recept na dlouhověkost podle Anny Altmanové z Liberce, která v Domově pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou oslavila v pondělí 21. března rovných sto let. Svým receptem se sama řídí. Radost ze života a optimismus dodnes šíří kolem sebe.

„Cítím se dobře. Nikdy jsem si nic neodpírala, a třeba v jídle se neomezuji ani dnes. Beru život z té lepší stránky a s úsměvem. Díky tomu jsem se dožila tak vysokého věku,“ svěřila se Anna Altmanová, která dodnes jednou týdně na muzikoterapii zpívá a v keramické dílně domova tvoří svýma rukama drobné ozdoby.

K úctyhodnému jubileu přišla jubilantce do Vratislavic pogratulovat i náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lenka Kadlecová. Anně Altmanové popřálo hodně zdraví také vedení městského obvodu Vratislavice nad Nisou a statutárního města Liberec. Řady gratulantů rozšířili rovněž přátelé a sousedi z domova seniorů. Při harmonice si s jubilantkou zazpívali nepřeberné množství lidových písniček. Vedle záplavy květin dostala Anna Altmanová k narozeninám i dort ve tvaru knihy života.

„Na svůj věk je paní Altmanová v obdivuhodné formě. Její kondici by jí mohli závidět i lidé o generaci mladší,“ řekla náměstkyně Lenka Kadlecová. „Přeji jí, aby se jí její optimismus držel ještě hodně let,“ dodala.

Anna Altmanová se narodila 21. března roku 1916 v obci Železnice u Jičína. Na ženu měla zajímavé povolání. Opravovala žehličky a další drobné elektrospotřebiče. Vychovala dvě děti, dceru a syna, a podílela se také na výchově svého vnuka. Velkou část života prožila v Liberci. Do domova seniorů přišla v roce 2010, a i přes svůj už tehdy vysoký věk se zapojila do všech aktivit domova. Zpívala ve zdejším pěveckém souboru Šedinky, se kterým jezdila koncertovat i mimo domov ve Vratislavicích.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215