Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Co je to Radonový program ČR?

Dostálová Edita Mgr.

  • 31. 05. 2004 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:1943|autor:Dostálová Edita Mgr.|email:edita.dostalova@kraj-lbc.info|telefon:48 5226 570|mobil:|aktualizace:]

Radonový program ČR  

Co je to RADONOVÝ PROGRAM ?

            S ohledem na možné zdravotní důsledky ozáření z radonu je u nás i v řadě dalších zemí snahou státu ozáření obyvatel z radonu regulovat. Vláda ČR ve svém usnesení č. 538 z 31. května 1999 schválila RADONOVÝ PROGRAM.

         Tento program je zaměřen na preventivní opatření, která mají za cíl omezit výskyt radonu v nových stavbách, i na intervence (zásahy) ke snížení ozáření z radonu ve stávajících objektech. Součástí programu je vyhledávání budov s vyšším obsahem radonu, zajištění informování veřejnosti a vývojová a výzkumná činnost.

1. Preventivní opatření znamenají především

·        Zajištění právního rámce pro regulaci a kontrolu možných zdrojů radonu (radon z podloží, ze stavebních materiálů a z vody). Právní rámec již existuje a to atomový zákon a prováděcí předpisy,

·        Zajištění systému kontroly (u výrobců a dovozců stavebních materiálů a dodavatelů vody vykonávají inspektoři SÚJB, posuzování radonu z podloží je součástí stavebního řízení a vykonávají ho stavební úřady),

·        Zajištění dostatečné informovanosti obyvatelstva.

2. Intervence ke snížení ozáření z radonu ve stávajících objektech

         Snížení ozáření nemůže být vynucováno a je ponecháno na svobodném rozhodnutí majitelů budov. Program intervence je tedy založen na nabídce podpory ze strany státusvobodném rozhodnutí ze strany občanů tuto podporu přijmout.


V praxi probíhá program v následujících krocích:

1)  Reprezentativní průzkum výskytu radonu v budovách na území státu

2) Stanovení zásahových úrovní pro provedení protiradonových opatření - byly stanoveny vyhláškou SÚJB č.307/2002 Sb

3)   Zajištění informovanosti obyvatelstva a státní správy

4) Zorganizování systematického vyhledávání objektů s vyššími koncentracemi radonu zejména na rizikových územích - probíhá ve spolupráci s krajskými (dříve s okresními) úřady. Bylo již změřeno více než 100 000 budov.

5) Pomoc občanům, v jejichž budovách byly zjištěny hodnoty převyšující zásahové úrovně, při realizaci ozdravných opatření, např. formou státních příspěvků - ve státním rozpočtu je každoročně vyčleněna částka na protiradonová opatření, která může být poskytována prostřednictvím krajských úřadů.

PROTIRADONOVÁ OPATŘENÍ U STÁVAJÍCÍCH STAVEB

          Projekt protiradonových opatření u stávajících staveb musí zohlednit druh, polohu a vydatnost zdroje radonu a cesty jeho šíření objektem, celkový stav objektu, dispoziční řešení (poloha obytných místností ve vztahu k podloží), těsnost obvodového pláště, systém větrání atd. a navrhnout nejvhodnější řešení. Největší pozornost by měla být věnována stavu kontaktních konstrukcí.

OPATŘENÍ PROTI RADONU Z VODY

          Je-li zdrojem radonu v domě podzemní voda, připadají do úvahy tato opatření pomocí speciálního zařízení (např. aerací) radon z vody odstranit (z ekonomických důvodů to připadá do úvahy pouze u větších zdrojů vody, zejména pro hromadné zásobování)  a zajistit dostatečné odvětrání místností s velkou spotřebou vody (koupelny, kuchyně...), aby se odtud radon uvolněný z vody zbytečně nešířil do budovy.

          I v letošní roce se uskuteční rozmístění detektorů v rámci Radonového programu na území Libereckého kraje. Detektory je možné obdržet na Krajském úřadě Libereckého kraje, případně je možné o ně požádat písemně, telefonicky nebo e-mailem a po shromáždění většího množství žádostí budou detektory předány po předchozím písemném upozornění přímo v jednotlivých obcích. Kontakt : Krajský úřad Libereckého kraje, odbor rozvoje, U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec, 7. patro, č. dveří 722 - Ing. Věra Mühldorfová, , telefon: 485226573, e-mail: vera.muhldorfova@kraj-lbc.cz

           Měřeny budou byty v rodinných domech nebo bytových domech, dětská, předškolská a školská zařízení, které byly zkolaudované před rokem 1991. Do jednoho bytu se použijí dva detektory, každý z nich se umístí do jiné místnosti. Pokud rodinný dům podle kolaudačního rozhodnutí obsahuje více bytů, osadí se všechny byty a každý byt bude posuzován samostatně. V bytovém domě se osazují pouze byty v prvním nadzemním podlaží, případně v suterénu. Měření trvá 1 rok a po jeho vyhodnocení bude majitel písemně informován o naměřených hodnotách a dalším doporučeném postupu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky