Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Datový portál Libereckého kraje má za sebou první půlrok. V plánu jsou další vylepšení

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 02. 2024 15:45
  • Rozvoj

Sdílet článek

Pilotní ověření Informačního a datového portálu Libereckého kraje vstoupilo s novým rokem do svého druhého pololetí. Datový portál přináší veřejně dostupná data o Libereckém kraji zpracovaná do uživatelsky přívětivých formátů a infografik, zajímavých přehledů, statistik a map. Data využívají školy, úředníci, programátoři i běžní obyvatelé.

Už od počátku veřejného testování portálu funguje spolupráce s Aplikací Záchranka. Ta využívá datovou sadu Lékařská pohotovostní služba, jednu ze tří aktuálně zveřejněných. Po spuštění aplikace se dají načíst dostupné  pohotovosti dole pod ikonou Lokátor a pak vpravo nahoře pod dlaždicí Nemocnice, pohotovosti. V mapě si je možné zobrazit i přesné místo pohotovosti v areálu nemocnic.

„Otevřená data a jejich smysluplné využití usnadňuje život obyvatel i návštěvníků Libereckého kraje. Příkladem je právě aplikace Záchranka, která přenáší data z portálu do mobilních telefonů řady z nás,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Kromě dat Krajského úřadu Libereckého kraje si lze na portálu prohlédnout a stáhnout i data Českého statistického úřadu, Národního pedagogického institutu České republiky, Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, Českého hydrometeorologického ústavu a mnoha dalších.  Přehled zdrojů využitých zdrojů je vidět i na následujícím grafu:

 

Přelom roku znamenal pro portál i překročení 300 zveřejněných grafů a kartogramů s daty ke stažení. Jak pracovat s grafy a formátem .csv představují videonávody v nápovědě portálu. Nejnavštěvovanější je oblast Dotace, která je zároveň 3. co do počtu zobrazovaných infografik. Komu nějaká data na portálu chybí, může kontaktovat patřičná místa.

 

Portál do budoucna nabídne nové sady otevřených dat i další tematické články a analýzy. Po úpravě struktury tematických grafů přijdou změny zobrazení grafů/kartogramů a především jejich komentářů a doplňujících informací. Vzhledem k tomu, že jejich počet překročil 300, bude změna probíhat postupně.

„Pro rozvoj regionu a efektivní využívání dat je potřeba pokračovat s doplňováním a aktualizací dat na portálu. Tak mohou být dostupná již existujícím aplikacím i těm úplně novým,“ uzavřel Jiří Ulvr.

Datový portál Libereckého kraje naleznou zájemci pod odkazem zde: https://www.datalk.cz/ 

smart akcelerátor arr

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky